foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijai vajadzīgi darbinieki: samazinot pabalstus, mudina piespiest strādāt to saņēmējus
Sabiedrība
2024. gada 22. maijs, 05:16

Latvijai vajadzīgi darbinieki: samazinot pabalstus, mudina piespiest strādāt to saņēmējus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai sasniegtu Ekonomikas ministrijas pieteiktos mērķus ekonomiskās izaugsmes palielināšanai, nodarbināto personu skaitam jābūt ne zemākam par 900 tūkstošiem cilvēku. Latvijas darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite uzskata, ka ir pienācis laiks nepopulāru lēmumu pieņemšanai.

Latvijas darba devēju konfederācijas prezidents diskusijas laikā raidījumā "Kas notiek Latvijā?", ka pretēji plaši pieņemtajam viedoklim uzņēmēju organizācijas pret ārvalstu darbaspēka ievešanu izturas ar lielu piesardzību. Vispirms jāizmanto iekšējās rezerves, piemēram, ilgstošie bezdarbnieki, cilvēki ar invaliditāti un pat tie, kas jau devušies pensijā. Darba devēji dažādām ministrijām jau nosūtījuši priekšlikumus, kā to panākt, taču tas prasa nepopulāru lēmumu pieņemšanu, atzina Bite, vēsta Rus.lsm.lv.

Lūgts minēt konkrētu piemēru, Bite paziņoja: "Pieņemsim, ka dažādu sociālās palīdzības programmu samazināšana ilgstošajiem bezdarbniekiem, lai viņi beidzot būtu motivēti celties septiņos no rīta un iet uz darbu."

Tāpat Bite pastāstīja, ka viņa uzņēmumā "Karavela" jau notiek pārkvalifikācijas mēģinājumi, bet darbiniekiem tiek piedāvātas iespējas labāk atalgotu amatu iegūšanai. "Un viņu vietā var nākt cits, kuru mēs izvilksim no ilgstošajiem bezdarbniekiem un mocīsimies, kamēr iemācīsim strādāt," saka Latvijas darba devēju konfederācijas prezidents.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens diskusijas laikā apliecināja, ka šādas sarunas ar darba devējiem tiešām notikušas, taču nekonkretizēja, ko un vai vispār plānots darīt šajā virzienā, sakot, ka tā ir smaga sociāla problēma.