Zvejniekciemā izskalotas beigtas zivis. Pašvaldība un atbildīgie dienesti norāda - satraukumam nav pamata
foto: Facebook/Pauls Sirmais
Zvejniekciema pludmalē izskalotas vairākas beigtas zivis.
Novadu ziņas
2024. gada 21. maijā, 14:08

Zvejniekciemā izskalotas beigtas zivis. Pašvaldība un atbildīgie dienesti norāda - satraukumam nav pamata

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos satraukumu raisījušas Zvejniekciema pludmalē izskalotas vairākas beigtas zivis. Saulkrastu novada pašvaldība gan mierina - satraukumam nav pamata.

Zvejniekciemā izskalotas beigtas zivis. Pašvaldība...

"Šodien [red. - svētdien, 18. maijā] pēcpusdienā Zvejniekciemā pie jaunā "Elvi" domāju nopeldēties. Jau izkāpjot no mašīnas, gaisā virmoja it kā atejas, it kā govs sūdu smaka,” sociālā tīkla "Facebook" grupā "Skulte/Zvejniekciems" vēsta Pauls.

Lai arī sākotnēji viņš nodomājis, ka kāds varbūt mēslo laukus, iebrienot ūdenī līdz ceļiem atklājies nepatīkams skats - vairākas beigtas zivis izmērā no 10-20 centimetriem. "Palika tā neomulīgi ap dūšu un sapratu, ka tomēr šeit nebūs īstā peldvieta,” norāda Pauls, turpinot - nav saprotams, vai tiešām no ostām nāk tāda līmeņa piesārņojums? 

Arī citi Zvejniekciema apmeklētāji atzīst, ka ir saskārušies ar nepatīkamo smaku. Viņus, tāpat kā Paulu, satraukusi drošība šajās peldvietās: "Vai bērniem būtu droši peldēties Zvejniekciema un Saulkrastu pludmalēs?”

Saulkrastu novada pašvaldības komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade sniedz atbildi, ka pašvaldība ir informēta par iedzīvotāju bažām, taču satraukumam neesot pamata.

"Pirmdienas rītā norādītā teritorija tika apsekota, bet zivis tur netika konstatētas. Atgādinām, ka Saulkrastos, 20. maijā, peldvietā “Centrs” tika pacelts Zilais karogs, kā arī katru rītu pludmales glābēji apseko teritoriju un ziņo par ūdens temperatūru. Zilā karoga pludmale no norādītās vietas atrodas četru kilometru attālumā,” norāda Saulkrastu novadu pašvaldības domē.

Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Balode skaidro, ka gan oficiālo, gan neoficiālo peldvietu apsaimniekotāji ir atbildīgi par paldvietām un bažās par ko aizdomīgu tajās, jāinformē attiecīgā pašvaldība. 

"Ja cilvēkam kaut kas šķiet aizdomīgs – vai tā būtu ūdens kvalitāte vai, kā šajā gadījumā beigtas zivis, – pirmais, ko iesakām, ir sazināties ar pašvaldību, kas ir atbildīga par savu teritoriju peldvietām,” uzsver Veselības inspekcijas pārstāve.

Veselības inspekcija oficiālās peldsezonas laikā, kura ilgst no 15. maija līdz 15. septembrim, veic papildu oficiālo peldvietu ūdens mikrobioloģisko analīzi. Inspekcijas speciālisti gan laboratoriski, gan vizuāli reizi mēnesī padziļināti pārbaudīs ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās. Laboratorijā nosaka divus mikrobioloģiskos rādītājus - zarnu nūjiņu (Escherichia coli jeb E.coli) un zarnu enterokoku koncentrāciju ūdenī. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai un var liecināt par slimību izraisošo patogēno baktēriju un vīrusu klātbūtni ūdenī.  Savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā novērtē ūdens krāsu, pievērš īpašu uzmanību peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam. 

Oficiālo peldvietu sarakstā ir arī Saulkrastu centra peldvieta. Šajā vietā, tāpat kā visās 59 oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte, sākoties peldsezonai, atbilst prasībām un peldēties atļauts. Līdz ar to Veselības inspekcija informē, ka situācija peldvietā ir droša.

Valsts vides dienests (VVD) tikmēr norāda, ka arī Operatīvās koordinācijas centrā saņemts iedzīvotāja ziņojums un informācija nekavējoties nodota VVD Vidzemes Reģionālās vides pārvaldes inspektoriem, kas tuvākajā laikā veiks pārbaudi. Tāpat informācija nodota Veselības inspekcijai un atbildīgajai pašvaldībai izskatīšanai savas kompetences ietvaros.