foto: Shutterstock
"...ar 3 velosipēdiem brauc 4 nēģeri. Izskatās, vakar iemācījušies. Kur tādi te rodas?" Latvijā aktivizējas rasisti
Sabiedrība
2024. gada 23. maijs, 11:30

"...ar 3 velosipēdiem brauc 4 nēģeri. Izskatās, vakar iemācījušies. Kur tādi te rodas?" Latvijā aktivizējas rasisti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajā tīmeklī “X” raisījusies asa diskusija par kāda vīrieša novērojumiem. Valdemārpilī esot manīti četri tumšas ādas krāsas vīrieši, kas tvīta autoram radīja bažas par vietējās sabiedrības drošību.

Situācija portālā "X"

Skaidri noprotams, ka diskusijas dalībnieki ar tvīta autoru lielākoties ir vienisprātis. Daļa no “X” lietotājiem izsakās atbalstoši un citi pat rosina veidot grupējumu.

“Jau labu laiku domāju kā risināt šo problēmu. Vācu grupu ar večiem, kas gatavi pielietot fizisku spēku, ja nepieciešams. Ir trakāk kā domā. Uzraksti man privāti. Po*uj “skepticisms”. Kurš cits kaut ko actually izdarīs, ja ne grupa veču?”

Atsevišķi indivīdi izceļ tieši potenciālo seksuālo draudu, ko rada šīs personas, kuru identitāte nav noskaidrota, kā arī nekas nav zināms par iemeslu, kāpēc četri cilvēki ir pārvietojušies pa Valdemārpili.

“Nuuu liela daļa to meiteņu nobalsoja par visādiem progresīvajiem, kas minēto publiku ir savilkuši iekšā. Citas meitenes darbojas NVO kas atbalsta minēto publiku, tā ka mierīgāk ar darbībām un toksisko vīrišķību, varbūt tās meitenes tieši grib piedzīvojumus autobusā.”

Kopumā diskusijā vērojama vispārēja agresija, kam nav īsta pamatojuma.

“Neķer kreņķi un ņem nost no kājām, tiem mērkaķiem dokumentu nav, tik vien ka varbūt kādi no augstajiem velkomistu pirdieniem kaut ko zinātu, bet nepīkstēs jau, jo dokumentu nav!!! Neviens taču nezina, cik šo mežoņu tiek šeit. Kurš skaita?”

Naida runas fenomens

Tiesībsarga biroja pārstāve Anete Ilves norāda, ka naida runas fenomens ir klātesošs kā pasaules, tā Eiropas un Latvijas mērogā. Ņemot vērā augošo sociālo mediju ietekmi, tam pat ir tendence palielināties. Atkarībā no sociāli politiskā konteksta konkrētas valsts ietvaros tas iegūst jaunas nokrāsas un pavērsienus. Latvijā šobrīd novērojami naida runas izteikumi, kas attaisno vai pat slavina Krievijas brutālo iebrukumu Ukrainā, nomelno ukraiņu nācijai piederīgos, kā arī aicina uz vardarbību pret viņiem. Ukrainas kara kontekstā izplatīti izteikumi pret Latvijas pamatnāciju - latviešiem. Joprojām varam lasīt arī antisemītiskus izteikumus, kā arī naida runas komentārus, kas vērsti pret personas dzimumu, dzimumidentitāti, seksuālo orientāciju un invaliditāti.

Ko paredz Latvijas likumdošana?

"Latvijas normatīvajā regulējumā par naida runu paredzēta kriminālatbildība. Krimināllikuma 78. pantā paredzēta atbildība par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, savukārt Krimināllikuma 150. pantā paredzēta atbildība par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu. Tomēr publiskajā telpā, sociālajos tīklos nereti sastopamies ar mutiskiem vai rakstiskiem izteikumiem, kas būtu uzskatāmi par naida runu, bet par kuriem nebūtu piemērojama kriminālatbildība. Vairumā gadījumu par šādiem izteikumiem, iespējams, būtu piemērojama administratīvā atbildība. Latvijā administratīvā atbildība par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu un par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu nav paredzēta.

Līdz ar to liela daļa komentētāju, kas ar naidpilniem izteikumiem vērsušies pret mazaizsargātām grupām, palikuši nesodīti. Tādējādi naida runa turpina pastāvēt, nodarot kaitējumu demokrātiskām vērtībām un raisot nesodāmības sajūtu," izceļ Anete Ilves.

Kāda ir situācija šobrīd?

2023. gadā Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijā norisinājās diskusija “Par ierosinājumu paredzēt administratīvo atbildību par naida runu attiecībā uz nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu”. Līdz šim brīdim tiesībsargs no Saeimas nav saņēmis informāciju par šā jautājuma tālāku virzību.

Tiesībsargs norāda, ka administratīvo atbildību par naida runu būtu jāparedz tajos gadījumos, kad izteikumi nav saistīti ar vardarbību vai draudiem. Pārējie kvalificējošie apstākļi tiktu saglabāti krimināltiesību sistēmā.

Kas jādara, ja redzi pārkāpumu?

Ja ir konstatēti gadījumi par iespējamu naida runa, tiesībsargs aicina vērsties Valsts policijā, kas attiecīgi var vērtēt, vai ir iespējams konstatēt Krimināllikumā paredzēto noziedzīga nodarījuma saturu.