Viedokļi
2024. gada 13. maijs, 06:09

"Var novest pie smagām psihiskām saslimšanām": LU rektors Gundars Bērziņš par marihuānas legalizāciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

No vienas puses marihuānas legalizācija var padarīt drošāku mūsu dzīves vidi, to dekriminalizējot, bet no otras puses “zālītes” atļaušana var novest pie vēl neapjaustām veselības problēmām - ja vieniem marihuānas smēķēšana nekādas sekas neradīs, tad citiem tas var būt palaidējmehānisms smagām psihiskām saslimšanām, saka Latvijas Universitātes rektors Gundars Bērziņš.

Vācija šopavasar pievienojās to valstu sarakstam, kurās legalizēta marihuānas lietošana. Par šo jautājumu jau sen tiek lauzti šķēpi. Vieni uzskata, ka marihuāna ir narkotika un tātad aizliedzama, bet citi iebilst, sakot, ka, legalizējot “zālīti”, samazināsies nelegālo narkotiku aprite un varbūt arī alkohola patēriņš. Latvijā līdz šim marihuānas legalizācijas jautājums ir bijis tabu, taču laikā, kad aizvien vairāk valstu to izsvītro no aizliegto vielu saraksta, varbūt pienācis laiks arī mums mainīt savus uzskatus. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai Latvijai vajadzētu apsvērt marihuānas legalizāciju?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Universitātes rektoram Gundaram Bērziņam.

“Latvijai būtu jānoformulē mērķis, ko tā grib sasniegt (legalizējot marihuānu). Ja mērķis ir izslēgt ļoti riskantu, kriminalizētu narkotiku lietošanu, tad ir vesela rinda valstu pieredzes, kas ir labi nostrādājušas. Cik zinu, tad Dānijā ir šāda pieredze, kur mērķis bija samazināt potenciālos riskus, kas saistīti ar marihuānas nelegālo tirgu no vienas puses un no otras puses bija samazināt negatīvo gadījumu skaitu, kas izveidojās, kad kriminalizētās lietošanas dēļ, cilvēki savlaicīgi nevērsās pēc palīdzības

Ieteiktu ļoti skrupulozi izanalizēt to valstu pieredzi, kurām ir vislabākie rezultāti un šo pieredzi piemērot Latvijas situācijai,” par marihuānas legalizāciju saka Gundars Bērziņš un teic, ka mums labā ziņa ir tā, ka jau ļoti daudzas valstis marihuānas legalizācijas jautājumā ir pielietojušas dažādas pieredzes. Mums tikai atliek uz tām paskatīties, ko tur saka – kas strādā un kas nestrādā. Nevajag izgudrot nekādu unikālo Latvijas pieredzi un eksperimentēt ar Latvijas iedzīvotājiem. Šī labā pieredze ir jāapkopo, jāizdiskutē sabiedrībā un jādod skaidrojums.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Ieteiktu ļoti skrupulozi izanalizēt to valstu pieredzi, kurām ir vislabākie rezultāti un šo pieredzi piemērot Latvijas situācijai," par marihuānas legalizāciju saka Gundars Bērziņš.

Labā ziņā ir tā, ka marihuānas legalizācija var samazināt negatīvo rezultātu skaitu, kas noveduši pie psihozēm un citām negatīvām medicīniskām sekām. Līdz ar to padarīta arī drošāka vide, to dekriminalizējot, izskaužot nelegālo tirdzniecību.

Bet no otras puses ir arī sliktā ziņa, kas var notikt, ja mēs narkotikas padarām pieejamākas. Var pieaugt psihisko saslimšanu skaits, palaidējmehānims dažādām psihiskām saslimšanām, par kurām cilvēks nemaz nezina, kamēr viņš nav sācis lietot marihuānu. Mēs nezinām, kā kuram šis palaidējmehānisms nostrādā, saka Gundars Bērziņš: “Rezultātā iedzīvotājiem ir milzīgi riski, nezinot kā viņu organisms reaģēs (uz marihuānu). Vieniem tas ir nekāds, bet citiem tas nostrādā un var novest pie smagām psihiskām saslimšanām. Mēs riskējam ar to, ka daļai sabiedrības būs potenciāli negatīvās sekas.”

Ko Gundars Bērziņš saka par marihuānas lietošanu un tās iespējamo legalizāciju jeb izņemšanu no aizliegto narkotiku saraksta, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.