Skinhedi ālējas Vecrīgā - var piekaut kurpju šņoru krāsas dēļ
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 1. maijā, 16:44

Skinhedi ālējas Vecrīgā - var piekaut kurpju šņoru krāsas dēļ

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Cietušie, kuriem uzbrukuši jau aizturētie skinhedi, ir gatavi liecināt. Vienlaikus viņi ir šokā par apkārtējo vienaldzību, kuri redzējuši uzbrukumus, bet gājuši garām, ziņo Latvijas Televīzija.

Skinhedi ālējas Vecrīgā - var piekaut kurpju šņoru...

Melni zābaki ar baltām vai dzeltenām aukliņām nav tikai modes aksesuāri. Tie var kļūt par iemeslu vajāšanai, uzbrukumiem un pat dzīvības apdraudējumam. Tā par notikušo saka kāda cietušā māte, kuras personību Latvijas Televīzija neatklāj, vēsta portāls "Rus.lsm.lv". "Uzbrukums notika gaišā dienas laikā Vecrīgā. Man prātam šķiet neaptverami, ka tieši dienā kāds var pieiet ar nazi, draudēt un likt darīt nelabas lietas," stāstīja cietušā pusaudža mamma.

Šobrīd abos kriminālprocesos tiek veiktas kriminālprocesuālās darbības, kratīšanas vairākās dzīvesvietās, un ir iegūta informācija par iespējamiem vēl citiem noziedzīgiem nodarījumiem, ko veikuši skinhedu subkultūras pārstāvji.

Policija Rīgā aizturējusi vairākus skinhedu subkultūras pārstāvjus

20. aprīlī Valsts policija sadarbībā ar Valsts drošības dienestu aizturēja vairākus skinhedu subkultūras pārstāvjus. Policija veikusi kratīšanas vairākās dzīvesvietās un ...

Aiz uzbrukuma viņas dēlam stāv "skūtgalvji" vai skinhedi – subkultūra ar nacistu ideoloģiju un naidu pret citām rasēm. Viņu upuru vidū ir arī viņu uzskatu pretinieki, piemēram, panki. "Skinhedu grupai nepatika, ka Rīgas centrā atrodas persona, kas sevi attiecina uz panku subkultūru un kurai tobrīd bija melni zābaki ar dzeltenu šņorējumu, kas panku ideoloģijā nozīmē, ka konkrētā persona vēršas pret nacismu. Skinhediem tas nepatika, un viņi draudēja šai personai, pielietoja pret viņu vardarbību. Tas viss tika filmēts un publicēts sociālajos tīklos," pastāstīja Valsts policijas Kriminālpolicijas inspektore Linda Mocebekere.

Visiem grupas locekļiem, kas šobrīd aizturēti, apavos bija baltas kurpju auklas. Skinhedu vidē tā ir pazīme, ka nesējs piekāvis vai pat nogalinājis citas rases pārstāvi. Visbiežāk skinhedi pulcējas tirdzniecības centra "Origo" rajonā, kur tiek meklēti upuri.