Sabiedrība
2024. gada 30. aprīlis, 19:08

VIDEO: cik reāli ir savus pagrabus pārveidot par bumbu patvertnēm? Skaidro eksperti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izdevis vadlīnijas iedzīvotājiem, kā soli pa solim savu pagrabu pārvērst par bumbu patvertni. Tomēr cik reāli pielāgot savu pagrabu patvertnes vajadzībām? Skaidro “360TV ZIŅneši” .

VUGD vadlīniju saraksts ir garš - telpām jābūt hermētiski noslēgtām, sienās nevar būt lieli atvērumi, telpā jābūt ne zemāk par desmit grādiem, jābūt divām izejām un jāizveido griestu papildus balsti. Uldis Ķevers, VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks gan norāda, ka  “vadlīnijām ir rekomendējošs raksturs un tās nav ministru kabineta noteikumi vai likums, ko obligāti nepieciešams ievērot.”

Trīs svarīgākie punkti, lai pagrabā varētu paglābties uzbrukuma gadījumā - tajā nedrīkst iekļūt gruntsūdeņi vai būt ūdens caurules, kas nelaimes gadījumā var sprāgt, appludinot pagrabu. Visam stāvam jābūt zem zemes un caur pagrabu nedrīkst iet pilsētas komunikācijas. Patvertni vēlams aprīkot arī ar elektrību, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu, vai vismaz paredzēt vietu bioloģiskās tualetes uzstādīšanai. 

“Tie ir līdzekļi, ko parastais cilvēks pat gada laikā neizdarīs. Cita runa, ja valsts dotu subsīdijas kaut kādas - mēs domājam par jūsu drošību un tā, kaut vai brauc kaut kāda inspekcija un pārbauda,” stāsta kāds Madonas iedzīvotājs Artjoms.

Šobrīd gan  uzsākta tikai valsts īpašumā esošu pagrabstāvu apsekošana. Dzīvojamo māju pagrabi tiks apsekoti gadījumā, ja īpašnieks to gribēs padarīt par publiski pieejamu patvertni. Tādā gadījumā jāvēršas pašvaldībā.

Vairāk skaties video!