foto: Ekrānuzņēmums
Skarbie laikapstākļi ir pamatīgs izaicinājums jūras ērgļu Rasenes un Akača mazulim
Durbes ligzdā perējošā jūras ērgļu mātīte ieputināta sniegā.
Sabiedrība
2024. gada 22. aprīlis, 17:46

Skarbie laikapstākļi ir pamatīgs izaicinājums jūras ērgļu Rasenes un Akača mazulim

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Skarbie laikapstākļi pārsteiguši Ķemeru Nacionālajā parkā ligzdojošo jūras ērgļu pāri Raseni un Akaci. Viņu 5 dienas vecajam mazulim nu jāpārvar sals un aukstums, kā arī jāsamierinās ar dažiem ēdiena kumosiņiem dienā, jo vecāki mazuli iebaro ātri. Savukārt Durbes ērgļa mātītes ligzda ieputināta sniegā, tomēr viņa ligzdu nepamet.

Rasene pirmo olu izdēja 10.martā, taču tā ieķērās starp ligzdas zariem un pārim to neizdevās atbrīvot un ieripināt ligzdā. 13.martā tika izdēta otra ola, kuru pāris veiksmīgi ir izperējis, un 18.aprīlī ligzdā ir izšķīlies mazulis. Pirmajās dzīves dienās abi vecāki gādīgi rūpējas par mazuli, barojot gan ar zivs, gan putna gaļu. Pirmdien arī Ķemeru Nacionālajā parkā stipri snieg un līst, tādēļ barošana ir īsa un ātra. Arī mamma izskatās izmirkusi un nosalusi.

Durbes ligzdā perējošā jūras ērgļu mātīte ir ieputināta, vairākas reizes viņa pieceļas, lai nopurinātu sniegu, taču ligzdu putenī nepamet, ņemot vērā, ka ir palikusi viena pēc Hugo pazušanas. Jaunais tēviņš, kurš uzturas ligzdas teritorijā, un laiku pa laikam pieskata Mildas ligzdu, perēšanas pienākumus vēl ne reizi nav uzņēmies, kamēr Milda pamet ligzdu, lai paēstu.

Tukuma novadā balto stārķu pārim Tukam un Mammai ir piecas olas. Arī Tukuma apkārtnē stipri snieg, ligzdu pilnībā klāj sniegs un Mamma vairākas reizes ir cēlusies kājās un nopurinājusi sniega kārtu. Tuks teju visu dienu šodien Mammu nav ligzdā nomainījis.

Labākā situācijā ir melno stārķu pāris Ugra un Ogris, jo Ogres apkārtnē šodien nesnieg, tādēļ putniem nav jāperē zem sniega kupenas. Abi putni pašlaik perē trīs olas.