Novadu ziņas
2024. gada 15. aprīlis, 18:31

Ļaudis sajūsmina savvaļas zirgi Jelgavas Pilssalā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lielupes palienes pļavās šobrīd ganās ap 70 savvaļas zirgi. Šobrīd tie izveidojuši septiņus harēmus, un katrā no tiem ir savs vadonis, kas pavasara cīņās ir apliecinājis savu statusu. Apmeklētājiem būtiski atcerēties – dzīvniekus nevajag traucēt, kā arī ieteicams tos vērot no vismaz 30 metru attāluma!

"Uz salas aiz Jelgavas pils – applūstošajās Lielupes palienes pļavās ganās vairāk kā 80 savvaļas zirgi. Šīm pļavām piešķirts Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju statuss – Natura 2000, jo pļavās sastopama nozīmīga augu un putnu daudzveidība," norādīts Jelgavas reģionālā tūrisma centra vietnē.

"Teritorija ir piemērota mierīgām pastaigām un dabas bagātību iepazīšanai, ņemot palīgā botānisko ceļvedi vai arī dodoties pļavās vides gida pavadībā, kurš zina visu par zirgiem, augiem un citām dabas vērtībām. Koka skatu tornis 19,2 metrus augsts ar labiekārtotu piknika vietu, kas izveidots 2018. gada vasarā savvaļas zirgu, putnu, divu upju un pilsētas panorāmas vērošanai.  Līdz augšējam skatu laukumam ved koka kāpnes. Torņa pirmajā līmenī var iekļūt arī cilvēki ar kustību traucējumiem."

Tūrisma centrs atgādina, ka uzturēšanās Veselības takā ir aizliegta putnu ligzdošanas laikā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam.