foto: bauskasnovads.lv
Iecavas muižas parkā veidos unikālu labirintu
Projekta vizualizācija
Novadu ziņas
2024. gada 15. aprīlis, 13:11

Iecavas muižas parkā veidos unikālu labirintu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/bauskasnovads.lv

Bauskas novada pašvaldība projekta laikā Iecavas muižas parkā veidos zaļo labirintu, atainojot senās muižas pils un tās telpu kontūras.

Labirintu veidos krūmu stādījumi, kas tiks regulāri apgriezti, lai piedotu ansamblim nepieciešamo telpiskumu. Izteikta ēkas kontūra nebūs redzama uzreiz, bet kad stādījumi paaugsies un tiem tiks izveidota vajadzīgā forma.

Muižas iezīmētās telpu vietas paredzēts numurēt, lai kopīgajā informatīvajā stendā varētu sameklēt muižas telpu arhitektūras eksplikāciju un aprakstu par to agrāko pielietojumu. Būtiski, ka informācijas stendā personām ar redzes traucējumiem būs iespēja saņemt informāciju Braila rakstā, tādējādi radot iekļaujošu un ilgtspējīgu infrastruktūru, kas ir piemērota arī cilvēkiem ar invaliditāti. Zaļo labirintu un informācijas stendu papildinās vairāki labiekārtojuma elementi: bruģētas taciņas, šūpoles, ēvelēta apses koka soli, rūsinātas metāla atkritumu tvertnes.

Žagarē plānotās aktivitātes Iecavas muižas pils kontūru iezīmēšanai dabā prezentēja Bauskas novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vecākā projektu vadītāja Ineta Bramane. Projekta partneri tās atzinīgi novērtēja. “Partneri no Jelgavas novada teica, ka ideja ir ļoti interesanta un neredzēta. Ierasts, ka notiek ēku atjaunošana, bet šādā veidā – tas Latvijā ir kas jauns. Visticamāk, kad objekts tiks izveidots, daudzi gribēs ko tādu redzēt, pievērsīs uzmanību mūsu novadam, gribēs gūt pieredzi,” teic Bauskas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure.  

Labiekārtojuma objekts - pils pamatu kontūras atspoguļojums labirinta veidā  - tiks veidots saskaņā ar apstiprināto Iecava parka attīstības koncepciju. Pašlaik noslēgumam tuvojas pirmais sagatavošanās solis pirms darbu veikšanas – 16. aprīlī plānota iepirkuma procedūrā iesniegto būvdarbu un būvuzraudzības piedāvājumu atvēršana.  

Kopējais projekta finansējums Bauskas novada pašvaldībai ir vairāk kā 237 tūkstoši eiro, ko veido Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 80 procentu apmērā, Bauskas novada pašvaldības finansējums un valsts līdzfinansējums, katrs attiecīgi 10% apmērā no kopsummas.