Sabiedrība
2024. gada 11. aprīlis, 13:59

VIDEO: Eiropā strauji izplatās vilku hibrīdi - suņu un vilku krustojums

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jaunie hibrīdi, kas jau sastopami arī Latvijā, esot daudz drosmīgāki par vilku, tāpēc pastāv bažas, ka tie varētu uzbrukt arī cilvēkam, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Eiropā strauji izplatās vilku hibrīdi - suņu un vilku krustojumi. Ja to skaits palielināsies, “parastajiem” vilkiem var draudēt izmiršana - ar šādu paziņojumu šonedēļ klajā nākuši Čehijas zinātnieki. Pētnieki norāda,ka vilku-suņu hibrīdi ir neprognozējami - tie varot izraisīt konfliktus ar cilvēkiem un izspiest no barības ķēdes tīršķirnes vilku.

“Tas var notikt 90% gadījumu. Piemēram, ir vilka kuce, kas meklējas šajā brīdī, bet viņai nav tēviņa, un ņemot vērā, ka vilks ir spējīgs krustoties ar suni, tad viņa atrod suni,” hibrīdu rašanos skaidro Valsts meža dienesta pārstāvis Aldis Bondars.

Savukārt, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks  Jānis Ozoliņš, stāsta, ka “vilku mammai, kas varbūt ir zaudējusi savas sugas partneri, nebūtu pietiekami barības, tiktu fizioloģiski traucēta vēlme vairoties, bet ja ir daudz barības, viņa ir uzbarotā stāvoklī, viņai iestājas riests un tad viņa meklē sev partneri, kas var izrādīties suns.”

Hibrīda un vilka atšķirība manāma krāsojumā - hibrīda kažoks ir gaišāks. Arī uzvedība nedaudz atšķiras – viņi ir drosmīgāki un bīstamāki.

Vairāk skaties video!