112
2024. gada 8. aprīlis, 19:01

VIDEO: viltvārži, uzdodoties par darba devējiem, izkrāpj iedzīvotāju bankas datus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēdējā laikā aktualizējies jauns krāpniecības veids - par upuriem kļuvuši darba meklētāji, kuri viltus darba intervijās izsniedz krāpniekiem savus bankas datus, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Izliekoties par darba piedāvātājiem, krāpnieki uzrunā cilvēkus, kas sludinājumu portālos vai sociālajos tīklos, piemēram, “LinkedIn” ielikuši paziņojumu par darba meklēšanu. Šobrīd šajā platformā Latvijas iedzīvotājus aktīvi sākuši uzrunāt indiešu tautības pārstāvji, kuri piedāvā latviešiem biroja vadītāja vai sekretāra darbu.

Krāpnieki ar nodomu rada iluzoru sajūtu par eksistējošu uzņēmumu, piemēram, izveido interneta lapu un norāda, ka meklē darbiniekus. Darba intervijas patiešām notiek. Un klātienē, taču – nevis reāla uzņēmuma birojā, bet kafejnīcā vai viesnīcā noīrētā sanāksmju telpā.

Pēc tam viltvārdis it kā pieņem iedzīvotāju darbā, bet norāda, ka darbs ritēs attālināti un darba ņēmējam pašam ir jāiegādājas darbam nepieciešamā tehnika. Tā parasti ir summā līdz diviem tūkstošiem. Darba meklētājs līdzekļus pārskaita, bet rezultātā netiek ne pie darba tehnikas, ne paša darba.

Otrs variants – bankas datus mēdz izkrāpt it kā darba līguma parakstīšanas laikā. Jānis Mūrnieks, bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas daļas vadītājs atklāj: “Lai pieteiktos krāpnieka piedāvātajai darba vakancei, potenciālos upurus aicina atvērt jaunu kontu bankā, jo to vajagot algas saņemšanai, un pēc tam pierunā atdot konta pieejas datus. Un cilvēki to tiešām naivumā dara, jo taču darbu piedāvā. Tad šo jaunatvērto kontu, kas principā ir krāpnieku upura konts ar viņa identitāti un visu pārējo, izmanto dažādu aizdevumu, ātro kredītu ņemšanai un dažādu preču iegādei uz nomaksu.”

Kādi vēl krāpšanas veidi pašlaik tiek izmantoti, skaties video!