Sabiedrība
2024. gada 3. aprīlis, 04:44

VIDEO: vilks apciemo mājas pagalmu; suns par mata tiesu paglābjas no nelaba gala

Māris Puķītis

Jauns.lv

Soctīklā X ievietots video no novērošanas kameras – tajā redzams, ka naktī pie mājas pienāk vilks. Uz to rej suns, taču vilks tuvojas mājas sargam, un aizbēg tikai, kad parādās otrs suns.

“Tā nav vientuļa māja meža vidū – viens Latvijas pagasta centrs! Sargājiet savus suņus, kaķus, citus zvērus! Bērnus!” raksta Kaspars Zariņš, kurš ievietojis video. Komentāros viņš atklāj, ka tas nofilmēts pierobežā.

Pagalma suņuks par mata tiesu no milzīgām nepatikšanām (ekrānuzņēmums no video)

“Nebūtu otra suņa, mazais jau būtu notiesāts,” secina Arvils Zeipiņš. Citi atgādina, ka suņu turēšana pie ķēdes šādos gadījumos var slikti beigties.  “Te vismaz nav pie ķēdes tie suņi, tā šķiet. Redzēju, kur vilki nokāva suni, kas pie ķēdes, otrs reksis tik noskatījās, jo arī bija pie ķēdes,” komentē X lietotājs EMSS.

Mārcis Šteinbergs ierakstījis, ka pirms vairāk nekā divām nedēļām, naktī uz pirmdienu, ap 03:30 vedis pastaigā savas suņu dāmas Cēsīs, Birzes ielas pļavā, un “tur ganījās vilku bariņš”. Februāra beigās viņš šeit atradis nograuzta pārnadža kāju.

Vilku 2023./2024. gada medību sezona beidzās pērn 15. decembrī ar atļautā limita – 300 vilku – nomedīšanu, kādu noteicis Valsts meža dienests (VMD). Latvijā vilks ir īpaši aizsargājama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos no 15. jūlija līdz limita sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31. martu. 

Pērn līdz 15. decembrim VMD saņēmis informāciju par 114 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros nokosti, ievainoti vai pazuduši 590 mājdzīvnieki.

Vilku skaits pieaudzis arī citur Eiropā, pat Vācijā, Francijā, Šveicē. Saskaņā ar Eiropas Lielo plēsēju iniciatīvas grupas 2022. gada septembra ziņojumu, vilki pašlaik mitinās visās Eiropas kontinentālās daļas valstīs, un pēdējo desmit gadu laikā to izplatība pieaugusi vismaz par 25 procentiem.

Pelēču atgriešanās vairākos Eiropas reģionos apdraud mājlopus un potenciāli arī cilvēkus, brīdinājusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, solot pārskatīt plēsēju aizsargāto statusu, ko paredz 1992. gadā pieņemtā Eiropas Savienības Biotopu direktīva. Jādomā, šo nostāju veicina fakts, ka vilki saplosījuši Leienas poniju. 

Eiropas Savienībā kopā ir ap 19 000 vilku, Latvijā, pēc VMD vērtējuma, ap 1300. Latvijā kompensācijas par vilku uzbrukumu nodarītajiem zaudējumiem netiek maksātas. Igaunijā 2021. gadā cieta 508 mājdzīvnieki, Lietuvā – 1342 mājdzīvnieki, izmaksātas kompensācijas vairāk nekā 200 000 eiro apmērā.