foto: Evija Trifanova/LETA
Ordeņu kapituls izskatīs iespēju atņemt valsts augstāko apbalvojumu sešiem kolaborantu valdības locekļiem
Triju Zvaigžņu ordenis.
Sabiedrība
2024. gada 31. marts, 17:25

Ordeņu kapituls izskatīs iespēju atņemt valsts augstāko apbalvojumu sešiem kolaborantu valdības locekļiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Aprīlī gaidāmajā sēdē Ordeņu kapituls skatīs biedrības "Publiskās atmiņas centrs" aicinājumu pēc nāves atņemt valsts apbalvojumus sešiem pirms vairāk nekā 80 gadiem veidotās Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem.

"Vēsturiskas personības kolaborācija jeb sadarbība ar okupācijas režīmu var tikt vērtēta dažādos līmeņos, taču tieša, instrumentāla dalība valsts prettiesiskā inkorporācijā okupētajvalstī neapšaubāmi ir dziļākais kolaborācijas līmenis," savu iesniegumu pamato biedrība.

"Publiskās atmiņas centrs" norāda, ka Triju Zvaigžņu ordeņi piešķirti sešiem Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem: tieslietu ministram Jurim Pabērzam, satiksmes ministram Jānim Jagaram, izglītības ministram Paulim Lejiņam, sabiedrisko lietu ministram Pēterim Blauam, kā arī pa diviem ordeņiem bija kara ministram Robertam Dambītim un ministru prezidentam Kirhenšteinam.

Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris norāda, ka Ordeņu kapituls iekļauj izskatāmo jautājumu darba kārtībā visus tam adresētos un Valsts prezidenta kancelejā saņemtos iesniegumus, līdz ar to arī biedrības "Publiskās atmiņas centrs" iesniegums ir iekļauts Ordeņu kapitula izskatāmo jautājumu darba kārtībā.