Kultūras piemineklis Jūrmalā

Īpašuma mantinieki nolēmuši atjaunot vēsturisko celtni Majoros Jaunajā ielā 19, restaurēšanas darbu uzticot arhitektei Inārai Caunītei.

gallery icon
Novadu ziņas
2024. gada 30. marts, 07:41

FOTO: Jūrmalā atdzimst unikāls arhitektūras piemineklis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Daudzus gadus Majoros Jaunajā ielā 19 kāds unikāls arhitektūras piemineklis pacietīgi gaidīja, kad tam tiks pievērsta nepieciešamā uzmanība. Beidzot tas ir noticis, jo mājas īpašnieki nolēmuši ēku restaurēt.

“Mājai katras durvis ir savādākas. Šķiet, ka ēkas īpašnieks – namdaris, tās tāpat kā visus pārējos būvniecības materiālus ir atnesis un namu no objektiem, kuros strādāja,” par unikālajiem ēkas kokgriezumiem vēsta Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs.

Nams reiz tiešām piederējis kādam galdniekam, kurš paša rokām to pārbūvēja un papildināja. Īpašumu mantinieku rokās nonācis nama sākotnējais, vēsturiskais būvprojekts, tomēr nākas secināt, ka tas ticis realizēts tikai daļēji – evolucionējot negaidītas konstruktīvās un arhitektoniskās virāžas. Šķiet, ka ēkas īpašnieks, būvnieks un galdnieks vienā personā, nama pārbūvē vadījies pats pēc sava plāna. Mājai atšķirīgas ir ne vien katras durvis, bet arī logi un jumtu dzegas - elementi nākuši novisdažādākajiem objektiem, kuros viņš tobrīd strādājis, un būvējot pats savu namu, šie atgriezumi “stiķēti kopā”.

Negaidīts atradums ēkas mantiniekiem bija starp sienas dēļiem ieslēptais sarūsējušais figūrzāģītis - galdnieka instruments, ar kuru veidoti ornamenti Jūrmalas koka būvdetaļās. Ceram, ka tas nonāks Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra kokgriezumu ekspozīcijā, kur kalpos kā uzskates materiāls, jo tieši ar šādu vienkāršu, lokanu instrumentu senāk izzāģēja leģendārās Jūrmalas vasarnīcu koka mežģīnes.

Īpašuma mantinieki restaurēšanas darbu uzticējuši arhitektei Inārai Caunītei, kura pērn apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, novērtējot viņas devumu arhitektūras mantojuma saglabāšanā. Caunīte ir Siguldas pils kvartāla, vairāku Turaidas muzeja rezervāta ēku, Jaunmoku pils, Durbes pils un citu ievērojumu arhitektūras pieminekļu restaurācijas projektu autore.