Sabiedrība
2024. gada 30. marts, 05:50

FOTO: Kurzemē jūras krastā izpeldējis neparasta izskata ronis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pavasaros esam jau pieraduši Latvijas jūras piekrastē reizpa reizei satikt pelēko roņu mazuļus, taču pa retam mūsu krastos ir manāms kāds cits, daudz retāks viesis – pogainā roņa (Pusa hispida) jaunās paaudzes pārstāvis, vēsta Dabas aizsardzības pārvalde.

Vienu šādu reto viesi nedēļas nogalē Kurzemes piekrastē sastapa Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieks Vilnis Skuja. Stāstot par ņipro pogainā roņa mazuli Skuja saka - tie ir mazākie no visiem roņiem, turklāt, ja pelēkā roņa purns ir kā sunim, tad "pogainajam profils ir pēc kaķa".

Pārvaldes projekts "LIFE for Species", informējot par roņu izplatību Baltijas jūrā, skaidro, ka 20. gadsimta sākumā pogainie roņi bija biežāk sastopamā roņu suga Baltijas jūrā, taču pārmērīgu medību dēļ populācija strauji saruka. Šobrīd lielākos draudus rada globālā sasilšana, kā rezultātā samazinās jūras ledus daudzums. Latvijā pogainais ronis ir novērtēta kā stipri apdraudēta suga (EN)

Atceries!

Visi ronēni nav jāglābj! Pludmalē tie atpūšas. Tikai nepieciešamības gadījumā Pārvaldes speciālisti dosies pie roņu mazuļa un, pēc situācijas izvērtēšanas, lems par turpmāko rīcību – roņa pārvietošanu vai nogādāšanu uz Rīgas Nacionālo Zooloģisko dārzu atlabšanai.

Iedzīvotājiem pludmalē atrastos ronēnus pašiemglābt nav ļauts! Tā tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība.