foto: Balvu novada pašvaldība
Balvu izpildkomitejas priekšsēdētāja Zelma Šulce svin 100 gadu jubileju
Zelma Šulce
Novadu ziņas
2024. gada 27. marts, 17:35

Balvu izpildkomitejas priekšsēdētāja Zelma Šulce svin 100 gadu jubileju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirms 100 gadiem Baltinavā dzimusī Balvu pilsētas izpildkomitejas priekšsēdētāja (1957-1961) un joprojām Balvus mīlošā Zelma Šulce šodien, 22. martā, atzīmē savu 100. dzīves gada jubileju, informē Balvu novada pašvaldība.

Bez Zelmas Šulces ieguldītā darba, neizsīkstošā entuziasma un ticības, Balvu pilsēta nebūtu tāda, kādu mēs to redzam šodien. Ne velti pati Z. Šulce atzīst, ka Balvu pilsēta viņai pasniegta gluži kā dzimšanas dienas dāvana, jo par tās vadītāju kļuvusi 1957. gada 23. martā, dienu pēc savas dzimšanas dienas. Viņa ir pirmā sieviete, kas Balvos ievēlēta šajā amatā, un viņas laikā pilsēta pamazām sāka atgūties no kara postījumiem.

Viņa daudz paveica pilsētas labiekārtošanā – tik uzbūvēta jauna estrāde un soliņi pilsētas parkā, sākta pilsētas skvēra veidošana un ierīkota pludmale. Tāpat tika atklāta Balvu Bērnu Mūzikas skola un Tuberkulozes dispansers.

Zelma toreiz, izmantojot velosipēdu, katru dienu apbraukusi visus objektus, kurā strādājuši cilvēki, tā iegūstot nepieciešamo informāciju par notiekošo.

Viņas mūžs ir tikpat bagāts un krāsains kā viņas darinātie gobelēni. Viņas vaļasprieks jau no agras bērnības ir bijuši rokdarbi - mīlestībā izšūtas sienas segas, gleznas un dažādi adījumi. Siltās zeķītes un cimdi joprojām ik ziemu silda Zelmas bērnus, mazbērnus, mazmazbērnus un mazmazmazbērnus.

Viņas vaļasprieks jau no agras bērnības ir bijuši rokdarbi. Zelmas gobelēna tehnikā darinātais Balvu pilsētas ģerbonis šobrīd skatāms Balvu Novada muzejā. “Katrā darbā ir ielikta daļa no manis. Tie, kas sajūt šo pozitīvo enerģiju, priecājas par radīto rokdarbu,” saka Šulce. 

Līdzās rokdarbiem tapušas arī atmiņu grāmatas, Zelma uzrakstījusi autobiogrāfisku grāmatu par savu dzimtu ''Dzīves raibums'' (2008), kā arī vairāku desmitu gadu garumā, pārrakstot un izgriežot no dažādiem žurnāliem saistošākās anekdotes, izdots anekdošu krājums ''Vecmāmiņas Zelmas anekdošu krājums'' (2016), kurā vienkopus apkopotas 2500 anekdotes.

Lai gan šobrīd Zelma Šulce dzīvo otrpus Balviem – Liepājas pusē -, viņas deklarētā dzīvesvieta joprojām ir Balvu pilsēta. Šī dzimtā puse vēl aizvien Zelmas sirdij tuva, tāpēc ar vietējā laikraksta palīdzību tiek aktīvi sekots līdzi Balvu novada un Balvu pilsētas aktualitātēm. Ar savu savdabīgo skaistumu, iedzīvotājiem, viņu nesavtīgo ieguldījumu savas pilsētas izaugsmē Balvi Zelmas sirdī ir palikuši uz mūžu.