foto: Ekrānšāviņš
Slovākijas Lieldienu tradīcijas sadusmo feministes jeb Kā svētkus svin citviet pasaulē
Jaunu dāmu iepēršana Slovākijā.
Sabiedrība
2024. gada 31. marts, 08:16

Slovākijas Lieldienu tradīcijas sadusmo feministes jeb Kā svētkus svin citviet pasaulē

Jauns.lv

Kamēr mums Lieldienas tradicionāli asociējas ar olu krāsošanu, šūpošanos, vai svētku dievkalpjumu, daudzās valstīs piekoptās tradīcijas liks dažiem pasmaidīt vai bažās saraukt uzacis.

Lieldienas jeb pavasara saulgrieži senajiem latviešiem bija viens no četriem svarīgākajiem pagrieziena punktiem dabā, kas iezīmēja kārtējo gadalaiku maiņu. Senlatvieši uzskatīja, ka viss, ko tu dari gadskārtās, atspoguļojas uz dzīvi gada posmā līdz nākamajām Lieldienām, tādēļ izsenis senie latvieši ievērojuši dažādas tradīcijas un ticējuši rituālu spēkam.

Kamēr latviešu folklorā rodamas daudz un dažādas tradīcijas, ieražas un ticējumi par to, kas jādara Lieldienās, šie svētki tiek atzīmēti 95 pasaules valstīs un daudzās no tām paražas krasi atsķirās no latviešu piekoptajām.

Slovākijas tradīcijas sadusmo feministes

foto: Ekrānšāviņš
Jaunu dāmu apliešana ar ūdeni Slovākijā.

Slovākijā otrajās lieldienās tradicionāli tiek aizvadīta “slapjā pirmdiena”. Tā paredz, ka šajā dienā jauni puiši ietērpsies slovāku tautu tērpā un dosies meklēt jaunas dāmas, ko apliet ar ūdeni un viegli iepliķēt ar nelielu pātadziņu, kā to Latvija tradicionāli dara Pūpolu svētdienā.

Senie ticējumi vēsta, ka šī paraža “palīdz attīrīt ķermeni un dvēseli”, tomēr pēdējā laikā tā izpelnījusies plašu kriticisma vilni no feministu puses.

“Man ir divas māsas, un māte jau kopš bērnības Otrajās Lieldienās mūs ieslēdza istabā, lai pasargātu no klasesbiedriem, kas piedalījās šajā toksiskajā tradīcijā,” norāda Slovākijas kultūras pētniece Zora Jaurova.

Viņa norāda, ka šādas izdarības ir degradējošas un neiederas mūsdienu pasaulē.

Zaķu medības Jaunzēlandē

foto: Historymaniacmegan
Zaķu medības Jaunzēlandē.

Kamēr pārējā pasaule Lieldienu rītā piemājas dārziņos meklē paslēptās Lieldienu olas, Otago reģiona iedzīvotāji rokās ņem bises un dodas tradicionālajās Lieldienu zaķa medībās.

Zaķi Jaunzēlandē ir invazīva suga, kas nelielos apjomos valstī tika ievesta 1866. gadā. Tomēr gadu gaitā tie savairojušies nekontrolētos apjomos un apdraud vietējo dzīvnieku un augu daudzveidību.

Mednieks, kurš Lieldienās spējis iznīcināt vislielāko skatu zaķu, tiek atalgotsar 3500 dolāru lielu naudas summu. 2021. gadā medību laikā tika iznīdēti 11,968 trušu, bet pēdos divos gados medības drošības apsvērumu dēļ nenotika.

Francijā tiek cepta pasaulē lielākā omlete

foto: AFP/Scanpix
Lieldienu omlete Francijā.

Jau gadu desmitiem Francijas pilsētā Bezjē vienkopus pulcējas “Milzu omletes brālības” biedri, kā arī tūkstošiem skatītāju, kuri vēlas kļūt par lieciniekiem pasaules lielākās omletes pagatavošanai. Leģenda vēsta, ka reiz pilsētā iegriezies Francijas imperators Napoleons Bonaparts, kurš tik ļoti izbaudījis vietējo iedzīvotāju pagatavoto omleti, ka aicinājis to pasniegt visam savam karaspēkam.

Mūsdienās omletes pagatavošanai tiek izmantotas aptuveni 15 tūkstoš olas, kas tiek maisītas ar milzu koka karotēm, kas drīzāk atgādina laivu airus. Festivāls ilgst vairākas dienas un visi pasākuma apmeklētāji allaž no tā dodas mājup paēduši.

Filipīnieši izjūt Kristus ciešanas

foto: AFP/Scanpix
Krustā sišana Filipīnās.

Lieldienu nedēļā daudzi filipīnieši piedalās tradicionālā krusta ceļa gājienā, kura mērķis ir izjust Jēzus Krista piedzīvotās ciešanas laikā, kad viņš tika notiesāts uz nāvi un sists krustā.  Pasākuma laika grēku nožēlotāji, kuri sevi dēvē par madaramu, labprātīgi sevi šausta ar pletnēm, ar basiem ceļiem rāpo pa raupjo zemi, uz muguras nes krustus un dažādos citos veidos cenšas sev radīt fiziskas ciešanas.

Grēku nožēlotāji uzskata, ka miesas nīdēšana ir veids, kā augstākajam spēkam lūgt piedošanu par saviem grēkiem, vai izteikt pateicību par sev atvēlētajām labvēlībām. Atsevišķos gadījumos izturīgākie pat ļāvuši sevi krusificēt.

"Kad mani novieto pie krusta, mans ķermenis sāk kļūt vēss," vēsta kāds madarama, "bet es vienkārši aizveru acis un sev iestāstu, ka es to varu paveikt.”

Austrālijai zaķa vietā ir trušbandikuts

foto: Nicole Kearney
Austrālijas šokolādes Biblijs.

Austrālija tradicionālajam Lieldienu zaķim atradusi alternatīvu – zaķveida somaini trušbandikutu. Tā kā sugas īpatņi valstī ir apdraudēti, daudzi vietējie konditori sākuši veidot nelielā dzīvnieka šokolādes formas, ko pārdod tirdzniecības iestādēs līdzās šokolādes Lieldienu zaķiem un šokolādes olām. Neliela summa no katra pirkuma tiek novadīta trušbandikutu aizsardzībai. 2015. gadā kompānijām šādi izdevās trušbandikutu aizsardzībai piesaistīt 33 tūkstošus eiro.