foto: Publicitātes foto
Kas notiks ar “Stūra māju” Rīgā?
Miks Celmiņš piketā pie Ministru kabineta
Politika
2024. gada 27. marts, 14:23

Kas notiks ar “Stūra māju” Rīgā?

Jauns.lv

Valdība šīs nedēļas sēdē lēmusi “Stūra māju” nodot izsolei un pārdot, nodrošinot, ka liecības par mūsu valsts vienas no drūmākajām vēstures lappusēm saglabāsies vēl tikai vienai paaudzei, līdz 2050. gadam, skaidro Miks Celmiņš, Kustības “Par!” izpilddirektors.

Valdība otrdienas sēdē konceptuāli atbalstīja vienu no diviem Kultūras ministrijas virzītajiem scenārijiem saistībā ar “Stūra mājas” nākotni. Pirmais variants paredz ēku virzīt uz atsavināšanu un pārdošanu izsolē, nodrošinot, ka Okupācijas muzeja izveidotā ekspozīcija ēkā paliek vēl 26 gadus, līdz 2050. gadam. Un otrs variants paredzēja paturēt ēku valsts īpašumā, tajā ieguldot, lai savestu īpašumu lietošanas kārtībā un tas būtu drošs muzeja apmeklētājiem.

Ministru liekulība

Šīs nedēļās sākumā valsts amatpersonas, pieminot 25. martu - komunistiskā genocīda upurus, savos sociālajos tīklos rakstīja, ka mūsu valsts vēstures visdrūmākās lappuses mēs nekad nedrīkstam aizmirst un mums jādara viss iespējamais, lai Latvijas nākamās paaudzes nekad neaizmirst to, ko mūsu vecāki un vecvecāki piedzīvojuši, cīnoties par brīvu, demokrātisku Latviju.

1949. gada 25. marta deportācijas ir daļa no Latvijas smagās, drūmās vēstures. Īstenojot operāciju “Priboj”, dažu dienu laikā padomju okupantu vara veica otro Latvijas iedzīvotāju masu deportāciju, kas uz nāvi attālajos Krievijas reģionos izsūtīja līdz pat 44 tūkstošiem Latvijas cilvēku, to skaitā ap 11 tūkstošiem bērnu. Daudzi no viņiem nekad vairs Latvijā neatgriezās.

Ēka ir vienīgais šāda veida vēstures objekts Latvijā

Latvijas okupācijas laikā “Stūra mājā” atradās PSR Valsts drošības komiteja. Ēka ir unikāls objekts, kurā, pateicoties Okupācijas muzeja rūpīgajam darbam, ir saglabājies plašs liecību klāsts par PSRS okupācijas represijām un pastrādātajiem noziegumiem pret Latvijas cilvēkiem. “Stūra mājā” tūkstošiem Latvijas cilvēku laika posmā no 1944. līdz 1991. gadam piedzīvoja ieslodzīšanu, mocīšanu, spīdzināšanu, nogalināšanu un morālu pazemošanu. Latvijā nav neviena cita objekta, kas šādā veidolā kalpotu par vēstījumu nākamajām paaudzēm, kas informētu par Latvijas cilvēku ciešanām un nelokāmo stāju par brīvu, demokrātisku Latviju.

“Stūra māja” ir septiņu stāvu ēka, kas celta 1912. gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga projekta. Pašreiz Okupācijas muzeja ekspozīcija ēkā aizņem 8% no kopējās ēkas platības un pārējā ēka pašreiz stāv tukša. 2009. gadā ēku atzina par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu.

Okupācijas muzeja priekšlikums bija saglabāt ēku valsts īpašumā, ēku padarot par Latvijas demokrātijas namu, to iedzīvinot ar jaunu saturu un saglabājot Okupācijas muzeja ekspozīciju par “čekas” īstenoto teroru pret Latvijas cilvēkiem.

Ēkai ir konstatēti bīstami bojājumi

Ēkai pavisam nesen, 2015. gadā, veikta fasādes atjaunošana, savukārt pati ēka, tās konstrukcijas un inženierkomunikāciju sistēmas atrodas sliktā tehniskā stāvoklī un bez ievērojamām investīcijām nav izmantojamas. 2021. gadā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) atzina, ka ēkā ir būtiski pagalma pārseguma bojājumi, ka ēkas pārsegums var neprognozējami sabrukt un nav pieļaujama arī tā noslogošana. Tas, protams, ietekmē ēkas lietošanas drošumu un apdraud personu dzīvību un īpašumu. Līdz ar BVKB atzinumu ir aizliegta ēkas ekspluatācija līdz bīstamības novēršanai. Papildus BVKB atzinumam arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) konstatēja vairākus ugunsdrošības prasību pārkāpumus. Saskaņā ar Valsts nekustamo īpašumu aplēsēm indikatīvās izmaksas bojājumu novēršanai sasniedz ap 700 tūkstošiem eiro.

Valdība lēma ēku pārdot

Kultūras ministrija, kuras pārvaldībā pašreiz ēka atrodas, valdības lemšanai piedāvāja divus variantus. Pirmais variants paredz ēku nodot izsolei un pārdot, bet otrs variants paredzēja ēku saglabāt valsts īpašumā, tajā ieguldot un to attīstot.

Valdība šajā nedēļā lēma atbalstīt vienkāršāko no variantiem - ēku pārdot. Īpašuma pārdošanas gadījumā minēts, ka Okupācijas muzeja izveidotā ekspozīcija par padomju varas represijām pret Latvijas cilvēkiem ēkā paliks, neaizņemot vairāk nekā 8% no kopējās platības, līdz vismaz 2050. gada 30. decembrim. Tas nozīmē, ka pēc 26 gadiem jau atkal atgriezīsimies pie jautājuma par Okupācijas muzeja ekspozīcijas pastāvēšanu “Stūra mājā.”

Valdībai lieki nekavējoties, vēl pirms ēkas sagatavošanas izsolei, ir publiski jāskaidro, kā tiks nodrošināta Okupācijas muzeja ekspozīcijas pastāvēšana arī pēc 2050. gada. Pašreizējais lēmums paredz, ka šogad dzimušajiem būs 26 gadi (2050. gadā), kad jau atkal Okupācijas muzeja ekspozīcijas pastāvēšana ēkā būs apdraudēta. Nav pieļaujama situācija, kad tiek pieņemts tuvredzīgs lēmums, kas paredz, ka “Stūra mājas” drūmo vēsturi saglabājam vēl tikai vienai paaudzei, skaidro Miks Celmiņš.

Politiskā reklāma. Politisko reklāmu apmaksā Kustība “Par!”