foto: Gatis Dieziņš/LETA
Vai krievi ar viltotām pasēm šķērso Latvijas teritoriju? Skaidro Valsts robežsardze
Valsts robežsardze.
Sabiedrība
2024. gada 27. marts, 05:58

Vai krievi ar viltotām pasēm šķērso Latvijas teritoriju? Skaidro Valsts robežsardze

Māris Puķītis

Jauns.lv

Krievijas emigranti un bijušo Padomju Savienības republiku iedzīvotāji melnajā tirgū sākuši pirkt viltotas Ukrainas pases. Valsts robežsardze skaidro,vai šādi dokumenti netiek izmantoti arī iekļūšanai Latvijas teritorijā.

Kā ziņo "Fontanka", internetā parādījies milzīgs skaits piedāvājumu par Ukrainas pilsoņa pases, dzimšanas apliecības un citu šīs valsts dokumentu iegādi. Dokumentu cenas variē no dažiem tūkstošiem rubļu līdz pat 10 tūkstošiem dolāru.

Kristīne Pētersone, Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore, norāda, ka arī uz Latvijas robežas aizvadītajā gadā konstatēti dažāda veida Ukrainas dokumentu viltojumi, tomēr speciāliste uzsver, ka šajā gadā minētie pārkāpumi nav konstatēti.

"2023. gadā uz robežas tika atsavinātas divas viltotas Ukrainas ID kartes, ko izmantoja Ukrainas pilsoņi, divas viltotas Ukrainas uzturēšanās atļaujas, ko izmantoja Armēnijas pilsoņi un vienu viltotu Ukrainas pasi, ko izmantoja Ukrainas pilsonis," uzsver Pētersone.

"Savukārt, transportlīdzekļu dokumentu viltošanas jomā pagājušājā gadā robežsargi robežšķērsošanas vietās konstatēja 32 viltotas Ukrainas vadītāja apliecības un desmit viltotas Ukrainas transportlīdzekļu reģistrācijas apliecības, bet šogad šādi pārkāpumi nav konstatēti."

Pētersone norāda, ka  nereti "valsts robežu ar viltotiem dokumentiem izvēlas šķērsot personas, kas vēlas slēpt savu identitāti gadījumos, kad viņi atrodas nacionālā vai starptautiskā meklēšanā, kā arī tad,  ja viņiem ir liegts ieceļot Latvijā vai Eiropas Savienībā. Tomēr visbiežāk viltotus dokumentus personas mēģina izmantot, lai iegūtu noteiktas tiesības vai atvieglojumus, piemēram, ieceļot bez vīzas".

Tāpat viņa uzsver, ka uz robežām tiek veiktas stingras pārbaudes, un ar viltotiem dokumentiem Latvijas teritoriju šķērsot ir teju neiespējami:

"Robežsargi ir zinoši, speciāli apmācīti un vairākos kvalifikācijas līmeņos sertificēti profesionāļi, kuri, izmantojot speciālas iekārtas un datu bāzes, spēj konstatēt, pārliecināties un apstiprināt dažāda veida viltojumu pazīmes visos tajos dokumentos, ko personām ir pienākums uzrādīt šķērsojot valsts robežu.” 

Robežsargam uzrādītā dokumenta autentiskums un piederība uzrādītājam papildus tiek pārbaudīta, izmantojot personas biometriskos identifikatorus un dokumentos esošo čipu kontroles digitālos rīkus.  Lielākajās robežšķērsošanas vietās dokumentu padziļināto pārbaudi veic Valsts robežsardzes dokumentu eksperti.