foto: Shutterstock
Atzīmē Pasaules ūdens dienu; kam tā veltīta šogad?
Ūdens.
Sabiedrība
2024. gada 22. marts, 11:02

Atzīmē Pasaules ūdens dienu; kam tā veltīta šogad?

Jauns.lv

Piektdien, 22. martā, visā pasaulē tradicionāli atzīmē Pasaules ūdens dienu, kuras mērķis ir pievērst cilvēku uzmanību ūdens resursu pieejamībai un kvalitātei, apzināties ūdens vērtību.

Kas ir Pasaules ūdens diena?

Pasaules ūdens dienu 22. martā pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) iniciatīvas atzīmē jau kopš 1993. gada, bet Latvijā to oficiāli svin kopš 1996. gada. Ideja par Pasaules ūdens dienu radās 1992. gada jūnijā ANO Vides un attīstības konferencē jeb Zemes samitā Riodežaneiro. Šajā dienā pasaulē notiek dažādas izglītojošas aktivitātes, kas veltītas ūdens resursu saglabāšanas un to apgūšanas stimulēšanai - tiek organizēti izglītojoši un informatīvi pasākumi, lai ikviena cilvēka uzmanību pievērstu ūdens svarīgajai lomai mūsu dzīvē un iestātos par ūdens resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Izglītojošās aktivitātēs šogad iesaistījusies arī Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija (LŪKA) un tajā ietilpstošie pārstāvji, tostarp arī SIA "Rīgas ūdens".

Ik gadu ANO šajā dienā nāk klajā ar Pasaules ūdens attīstības ziņojumiem. Iepriekšējos gados tie vēstījuši par ūdeni un klimata pārmaiņām, ūdeni un darba vietām, ūdeni un enerģiju un tamlīdzīgi, bet 2024. gada ziņojums vēstīs par ūdeni labklājībai un mieram, uzsverot, ka “drošas un taisnīgas ūdens nākotnes attīstīšana un uzturēšana ir labklājības un miera pamatā visiem”, un sociālā spriedze un militārie konflikti var radīt draudus dzeramā ūdens resursiem un to drošībai.

Ūdens ir nepieciešams dzeršanai un higiēnai, taču tas ir arī pamats enerģijas ieguvei, līdz ar to ūdens ir resurss, ko kā vienu no pirmajiem var mēģināt iznīcināt kara apstākļos. 

Dienas galvenie vēstījumi 2024. gadā:

Ūdens var veicināt miera iniciatīvas, bet var arī dot ieganstu konfliktiem. Ja piekļuve dzeramajam ūdenim ir ierobežota vai tas ir piesārņots, aug spriedze, cilvēki meklē dažādas iespējas ūdens iegūšanai, kas var pāraugt bruņotos konfliktos.

Miers un sabiedrības labklājība ir cieši saistīta ar tās ūdens resursiem. Līdzīgi kā valstis pārvalda klimata pārmaiņu ierobežošanu, nelegālo migrāciju un politiskus nemierus, tām būtu jāsadarbojas ūdens resursu pārvaldības jomā.

Ūdens var būt ceļa rādītājs izejai no krīzēm. Mēs varam veicināt labas attiecības starp etniskām kopienām un valstīm, vienojoties par godprātīgu un ilgtspējīgu ūdens izmantošanu - no ANO konvencijām starptautiskā līmenī līdz konkrētiem darbiem katrs savā kopienā. 

“"Ir ļoti svarīgi kaut reizi gadā visiem atgādināt par ūdens pieejamību un nepieciešamību, par aktuāliem jautājumiem, kas ir saistīti ar ūdeni. Piemēram, vai mēs aizdomājamies par to, ka katrs trešais pasaules iedzīvotājs nevar padzerties drošu ūdeni ikdienā un būtībā satraucas par to, vai viņš sagaidīs rītdienu pēc izdzerta ūdens malka?! Ir vērts par to atcerēties un novērtēt to, kādā veiksmīgā pasaules vietā mēs tomēr dzīvojam," norāda Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas (LŪKA) izpilddirektors Sandis Dejus.


Ūdens nozīme miera un labklājības nodrošināšanā ir īpaši aktualizējusies situācijā, kad pirms diviem gadiem Krievija sāka pilna mēroga militāro iebrukumu Ukrainā. Arī "Rīgas ūdens" veicis savu ieguldījumu ukraiņu tautas atbalstam un nodrošināšanai ar ūdeni:

  • kravas auto "MAZ 5551" ar dzeramā ūdens cisternu nosūtīts Hersonai, kuras iedzīvotājiem ūdens piegādes jautājums kļuva īpaši aktuāls pēc Krievijas veiktās Kahovkas HES aizsargdambja uzspridzināšanas; 
  • četri dīzeļģeneratori elektropadeves nodrošināšanai strāvas pārrāvumu gadījumos nogādāti Ņižinas, Burštinas, Žovti Vodi un Ičņas pilsētu ūdenssaimniecības un komunālo pakalpojumu uzņēmumiem;
  • tiek izvērtēta iespēja Ukrainai nodot divus transformatorus elektropadeves nodrošināšanai karā cietušajās apkaimēs; 
  • Ukrainas ūdenssaimniecības darbības nodrošināšanai ziedoti 10 000 eiro;
  • sešas uzņēmuma ziedotās automašīnas nokļuvušas Ļvivas pilsētā, nonākot piefrontes līnijā kā tehniskā atbalsta transports vai tiekot pielāgotas mediķu vajadzībām.

2024. gada Pasaules ūdens dienas tēma ir "Ūdens mieram".

Apvienoto Nāciju Organizācija atgādina, ka, sadarbojoties ūdens jomā, mēs radām pozitīvu viļņošanās efektu - veicinot harmoniju, radot labklājību un veidojot izturību pret kopīgiem izaicinājumiem. Mums ir jārīkojas, apzinoties, ka ūdens ir ne tikai resurss, ko izmantot un par to sacensties - tās ir cilvēktiesības, kas raksturīgas visiem dzīves aspektiem. Šajā Pasaules ūdens dienā mums visiem ir jāapvienojas ap ūdeni un jāizmanto ūdens mieram, liekot pamatus stabilākai un pārtikušākai rītdienai.