foto: Dans Jansons/ Facebook
Saulkrastos no jūras izskalotu mīnu notur par senu pudeli
Saulkrastos izskalota mīnmetēja mīna.
Novadu ziņas
2024. gada 20. marts, 19:31

Saulkrastos no jūras izskalotu mīnu notur par senu pudeli

Māris Puķītis

Jauns.lv

Staigājot gar jūras krastu, nereti gadās redzēt izskalotus priekšmetus, bet ne visu jāsteidzas ņemt rokās. Dans Jansons “Facebook” raksta par negaidītu un bīstamu atradumu Koklīšu pludmalē Saulkrastos – mīnmetēja mīnu.

“Laiskojās starp mūsu iecienītajiem pludmales akmeņiem,” raksta Jansons, kurš ir bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsnieks, dienējis misijā Afganistānā. “Pat es, cilvēks, kurš ir bijis noteiktas jomas speciālists un nedaudz it kā pārzina šādas lietas, pirmajā brīdī pat nopriecājos par “atradumu”, jo domāju, ka esmu atradis senu vīna pudeli vai ko tamlīdzīgu... Tikai paņemot rokās ātri sapratu, ka nebūs nekādi seno vīnu svētki, bet gan zvans policijai un sapieru tējas vakars.”

Konkrētā mīna gan neradīja tūlītēju sprādzienbīstamību, jo ir bez uzspridzinājmehānisma, bet tikai zinātāji to var konstatēt gana ātri.  Pārējie to visticamāk nezinātu, domātu, ka tiešām pudele vai kas cits interesants. “Un mēģinātu nodauzīt rūsu nost, piemēram... Un tad jau var visādi gadīties!!!” brīdina Jansons.

Viņš atzīst, ka šī ir atsvaidzinoša mācība arī pašam, jo ļoti bieži dodss staigāt un priecāties par mūsu akmeņaino pludmali, īpaši pēc vētrām vai, kad akmeņi atsegušies, līdzi ņemot arī suni un bērnus.

“Un viss, kas sanests krastā, tiek pētīts un vētīts... Laikam nevar ļaut vecajam iekšējam armijniekam atslābt līdz galam. Esam vērīgi un uzmanīgi! Ja atrodam, ko aprūsējušu un nesaprotam, kas tas īsti ir- neaiztiekam! Nofotografējam, ziņojam policijai, dalāmies ar informāciju! Šī konkrētā mīna, kā minēju, neradīja tūlītēju bīstamību, taču tas ir tikai šoreiz,” atgādina Jansons.