Novadu ziņas
2024. gada 14. marts, 13:28

VIDEO: “Minska ir kritusi!” Purvciemā tiek aizvākta tirdzniecības centra "Minska" izkārtne

Gundega Grīva

Jauns.lv

Rīga beidzot atbrīvojusies no tirdzniecības centra “Minska” izkārtnes, kas nodēvēta Krievijas tuvākās sabiedrotās – Baltkrievijas galvaspilsētas vārdā.

Laikā, kad pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā visā Latvijā atbrīvojas no vietvārdiem un pieminekļiem, kas saistās ar padomju okupācijas laiku, viens no retajiem atgādinājumeim par “krievu pasauli” bija tirdzniecības centra “Minska” nosaukums.

Veikalam Purvciemā ir ļoti sena vēsture – tas celts pirms 49 gadiem un bijis pirmais pašapkalpošanās veikals Rīgā. Tomēr laikā, kad Latvija intensīvi izjūt agresorvalsts apdraudējumu mūsu nacionālajām vērtībām, valsts varasiestādes uzsākušas aktīvu cīņu pret vietvārdiem un pieminekļiem, kas simbolizē padomju varu, agresorvalsti un tās sabiedrotos.

Tirdzniecības centrs “Minska” Purvciemā

Laikā, kad pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā visā Latvijā atbrīvojas no vietvārdiem un pieminekļiem, kas saistās ar padomju okupācijas ...

gallery icon

“Baltkrievija jau vairāku gadu garumā atbalsta Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, tādēļ arī Rīgas pilsētvidē nebūtu vēlami šāda veida nosaukumi, kas popularizē un rada šķietamu atbalstu Baltkrievijas ģeopolitiskajai nostājai,” vēsta Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Tirdzniecības centra “Minska” nomnieks SIA “Apex Investment” apstiprinājis, ka ceturtdien, 14. martā, uzsācis centra galvenās izkārtnes “Minska” demontāžas darbus un norāda, ka tie varētu ilgt līdz 18. martam.

Šogad, atbilstoši ģeopolitiskajai situācijai Rīgā tika pārdēvēti arī vairāku ielu nosaukumi. Tika nolemts pārsaukt Maskavas ielu par Latgales ielu un Lastādijas ielu, Puškina ielu par izcilā latviešu valodnieka Kārļa Mīlenbaha ielu, Turgeņeva ielu par izcilā latviešu gleznotāja Vilhelma Purvīša ielu, Ļermontova ielu par latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa ielu, Gogoļa ielu par ievērojamās latviešu žurnālistes, izdevējas un sabiedriskās darbinieces Emīlijas Benjamiņas ielu, Lomonosova ielu par Valērijas Seiles ielu, kas bija pirmā sieviete Latvijas valdībā – izglītības ministra biedre, Latgales latviešu kongresa rīkotāja, Latgales zemes padomes sekretāre, Tautas Padomes locekle un Satversme sapulces deputāte.