foto: Evija Trifanova/LETA
Kā tad tā? Trijās Rīgas skolās mācības latviešu valodā joprojām nenotiek
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 13. marts, 12:10

Kā tad tā? Trijās Rīgas skolās mācības latviešu valodā joprojām nenotiek

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Mazākumtautību skolu pāreja uz mācībām latviešu valodā, kas Latvijā aizsākās šajā mācību gadā, lielākajā daļā skolu norit veiksmīgi, atzina Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Jau ziņots, ka no šī mācību gada mācības latviešu valodā ieviestas mazākumtautību bērnudārzos, kā arī 1., 4. un 7. klasē.

Lai kontrolētu, kā skolas izpilda likuma prasības, IKVD no kārtējā mācību gada sākuma līdz februāra beigām veikusi 134 izglītības iestāžu izvērtēšanu.

Ievērojamā daļā - 44% jeb 51 pārbaudīto izglītības iestāžu - to vadītāji saņēmuši vērtējumu "labi", taču gandrīz tikpat daudz izglītības iestāžu - 42,2% jeb 49 - saņēmuši vērtējumu "nepieciešami uzlabojumi", raksta "Latvijas Avīze".

IKVD pārstāvji norādīja, ka četrās izglītības iestādēs (trīs Rīgā, viena Rēzeknē) stundas faktiski nenotiek latviešu valodā. Valsts valodas centrs šajā mācību gadā ir atklājis nepietiekamas latviešu valodas zināšanas 41 mācību iestādē pie 87 skolotājiem.

No tiem 45 pedagogi atbrīvoti no saviem pienākumiem, 30 uz laiku nav darbspējīgi, septiņi atstādināti no darba, pieciem izdevies nokārtot atkārtotu latviešu valodas eksāmenu.

Uz jautājumu, kā izdevies panākt augstu novērtējumu, Daugavpils Saskaņas pamatskolas direktore Jeļena Vucāne atbildēja, ka skola pāreju uz mācībām latviešu valodā sākusi jau pirms šī mācību gada. "Mums tikai sākumskolā ir tā saucamās krievu klases, bet no 4. klases visi mācās latviešu valodā, lai gan formāli viņi mācās pēc minoritāšu programmas," saka skolas direktore. Tāpēc, piemēram, 7. klasei nav problēmu pāriet uz latviešu valodu.

Kā atzina IKVD, pāreju uz vienoto skolu ietekmē skolotāju ilgtermiņa vakances. Trešdaļā apsekoto izglītības iestāžu vērojams ilgstošs pasniedzēju trūkums. Tāpat kā pagājušajā mācību gadā, arī šogad turpināsies to pedagogu "izķeršana", kuri valsts valodu prot nepietiekami.

Rīgas dome 15. martā atsūtīja komentāru. "Rīgas pašvaldība ir informēta par IKVD pārbaudēm, kas notika septembrī. Izglītības, kultūras un sporta departaments, saņemot vērtējumu, sadarbībā ar skolām veic pilnveidošanas procesus. Nevienai no pašvaldības skolām nav nepietiekams novērtējums pārejā uz mācībām latviešu valodā. Ir skolas, kuras novērtētas ļoti labi, ir skolas, kuras novērtētas labi, ir skolas, kuru darbā ir nepieciešami uzlabojumi atsevišķos mācību priekšmetos, jo dažkārt tiek konstatēta tulkošana. Rīgas pašvaldībai ir nozīmīga pāreja uz mācībām latviešu valodā, un pašvaldība ar lielu atbildību sadarbībā ar skolām strādā pie Vienotās skolas ieviešanas," teikts Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas atsūtītajā paziņojumā.