foto: Publicitātes foto
Liepājas muzejā atdzīvinās Lieldienu tradīcijas
Lieldienu laiks ir dažādiem mītiem un nostāstiem apvīts.
Novadu ziņas
2024. gada 12. marts, 11:55

Liepājas muzejā atdzīvinās Lieldienu tradīcijas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lieldienām veltītajā pasākumā tā dalībniekiem divu dienu garumā būs iespēja ne tikai iepazīt Liepājas muzeja ekspozīciju “Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs” un spēlēt dažādas spēles, bet arī apgūt Lieldienu tradīcijas, ticējumus, krāsot, ripināt un slēpt olas.

Laikā no 18. līdz 28. martam Liepājas muzejs aicina uz Lieldienu pasākumu, kas notiek "Gadskārtu ieražas Dienvidkurzemes sētā" ietvaros, piedāvājot skolēniem un pirmsskolu izglītības iestāžu audzēkņiem ieskatu dažādās Lieldienu tradicionālās nodarbēs. 

Nodarbības mērķis ir iepazīstināt dažāda vecuma bērnus ar ekspozīcijas saturu, senlatviešu un kristīgajām tradīcijām. Bagātināt izpratni par latviešu kultūras veidošanos un tās nozīmi mūsdienās, kā arī eicināt socializēšanos un aicināt uz diskusiju par tradīciju pārmaiņām. 

"Lieldienas ir nozīmīgi svētki gan senlatviešu kultūrā, gan kristīgajā paradigmā, gan laikmetīgajā pasaulē. Joprojām atzīmējam šo laiku, jo tas palīdz sadalīt notikumus ērtos nogriežņos un, visbiežāk, vieš cerības uz siltākiem un patīkamākiem laikapstākļiem. Baznīcā pavasaris saistīts ar Kristus augšāmcelšanos un lielā gavēņa beigām. Veidojoties kultūru simbiozei šis laiks kļuvis dažādiem mītiem un nostāstiem apvīts. Ir dažādas mistiskas prakses un rituāli, kas tiek izpildīti arī mūslaikos. Lielākoties tie simbolizē sauli, auglību un spēku," stāsta muzeja pārstāvji.

Pasākums iekļauts “Latvijas skolas soma” programmā.