foto: LETA
Iespējams, ar vecāku izziņu varēs izlaist veselas 5 skolas dienas
Veselības ministrijā norāda, ka likumā nav teikts, ka pēc atgriešanās pēc slimības bērnam obligāti nepieciešama ārsta izziņa — to prasa skolas iekšējie noteikumi.
Sabiedrība
2024. gada 11. marts, 13:02

Iespējams, ar vecāku izziņu varēs izlaist veselas 5 skolas dienas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Mediķi aicina grozīt noteikumus un ļaut bērniem uzturēties līdz piecām dienām mājās, ja ir zīmīte no vecākiem. Tas ļaus samazināt birokrātiju, atslogos ģimenes ārstu prakses, kā arī mācīs vecākus uzņemties atbildību un palīdzēt bērniem situācijās, kad ārsta apmeklējums nav obligāts, ziņo Latvijas Radio.

Ne vienmēr izziņai ir nozīme, uzskata Latvijas ārstu biedrības prezidente, ģimenes daktere Ilze Aizsilniece. Viņa norāda, ka ir akūtas saslimšanas, kuras cilvēks var ārstēt pats — un tam ne vienmēr nepieciešams ārsts: "Mēs joprojām nevaram atkāpties no pieejas, kurā veselības aprūpe nebūs kontroles sistēma."

Aizsilniece par piecām skolas caurlaišanas dienām saka tā: "Zinot cilvēka ķermeņa fizioloģiskos procesus — pēc divu dienu slimības vajadzīgas vēl divas dienas atjaunošanai. Tikai piecas dienas."

Āgenskalna sākumskolas direktore Ināra Kaķīte pastāstīja, ka viņas skolā, pamatojoties uz zīmīti no vecākiem, bērni var izlaist trīs dienas. Viņa saka, ka, tiekoties ar vecākiem, pārrunāts jautājums par šī termiņa palielināšanu līdz piecām dienām.

Gan vecāki, gan skolotāji šo termiņu uzskata par optimālu. Patlaban tiek gatavoti jauni skolu noteikumi, kas stāsies spēkā no nākamā mācību gada. Un, ja tās tiks godprātīgi izmantotas, tas būs labs risinājums, raksta portāls "Rus.lsm.lv".

Veselības ministrijā norāda, ka likumā nav teikts, ka pēc atgriešanās pēc slimības bērnam obligāti nepieciešama ārsta izziņa — to prasa skolas iekšējie noteikumi. Izziņa vajadzīga, lai attaisnotu vecāku prombūtni darbā. Tāpat privātajos dārziņos vecāki nesaņem līdzfinansējumu.