foto: Zane Bitere/LETA
Valsts prezidents: sabiedroto karavīru klātbūtne Latvijā praktiski apliecina NATO kolektīvo aizsardzību
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2024. gada 7. marts, 23:14

Valsts prezidents: sabiedroto karavīru klātbūtne Latvijā praktiski apliecina NATO kolektīvo aizsardzību

Jauns.lv/LETA

Sabiedroto karavīru klātbūtne Latvijā praktiski apliecina NATO kolektīvo aizsardzību, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ceturtdien apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) aviācijas bāzi "Lielvārde".

Kā informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, vizītes laikā Rinkēvičs iepazinās ar Gaisa spēku (GS) vienību kaujas gatavību, GS karavīru dienesta apstākļiem un bāzes infrastruktūras attīstību.

GS informēja Valsts prezidentu par gaisa telpas novērošanas un Latvijas gaisa telpas aizsardzības spējām. Valsts prezidents piedalījās NBS GS Valsts aizsardzības dienesta karavīru zvēresta došanas ceremonijā.

Tiekoties ar ASV, Spānijas un Vācijas karavīriem, Valsts prezidents pateicās par viņu dienestu Latvijā. Tāpat Rinkēvičs pateicās visiem tiem, kas nodrošināja, lai šomēnes varētu uzsākties NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misija no Lielvārdes lidlauka.

Pagājušajā nedēļā aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) militārajā bāzē "Lielvārde" svinīgā ceremonijā atklāja NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanās misijas uzturēšanos Latvijā.

Kā informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā, turpmāko deviņu mēnešu garumā Latvija pārņem NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas uzturēšanu, kamēr norisinās remontdarbi Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

Baltijas gaisa telpas patrulēšanu nodrošina Vācijas bruņoto spēku karavīri un militārie gaisa kuģi. Kopš 2004.gada patrulēšana notikusi no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā. Šī būs pirmā reize, kad misijas rotācija tiks uzņemta Latvijā.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic no 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē.

Krievijai turpinot karu Ukrainā, Baltijas valstīs izvietotie sabiedroto iznīcinātāji ne tikai reaģē uz Krievijas militāro lidaparātu nelikumīgu ielidošanu Baltijas valstu gaisa telpā, bet arī patrulē gaisa telpā Krievijas un Baltkrievijas robežas tuvumā.

Reaģējot uz Krievijas visaptverošo iebrukumu Ukrainā, NATO kopš pagājušā gada marta ir pastiprinājusi gaisa telpas aizsardzību, palielinājusi karavīru un iznīcinātāju skaitu.