Viesi ierodas uz dokumentālās filmas "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" pirmizrādi

1. martā filmu festivāla "Artdocfest/Riga" laikā kioteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja Antras Cilinskas un Annas Vidulejas režisētā dokumentālā filma "Podnieks ...

gallery icon
Kultūra
2024. gada 2. marts, 09:36

Tā notika dokumentālās filmas "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" pirmizrāde

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

1. martā filmu festivāla "Artdocfest/Riga" laikā kioteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja Antras Cilinskas un Annas Vidulejas režisētā dokumentālā filma "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks."

Dokumentā filma tapusi gluži kā saruna pirms bezgalības, kas balstīta uz izcilā režisora un operatora Jura Podnieka rakstītām dienasgrāmatām un intervijām.

Režisors Juris Podnieks (1950-1992) bija sava laika liecinieks – drosmīgs, aizrautīgs un līdzjūtīgs. Viņa filmas ir aizkustinājušas miljoniem skatītāju visā pasaulē. Viņš bija viens no spožākajiem latviešu dokumentālā kino saimes pārstāvjiem - sava ceļa gājējs, kurš tieši un skaudri spēja runāt par laiku, sabiedrību, indivīdu un nāciju. Dzīvē un savās filmās Juris Podnieks meklēja atbildes uz sarežģītiem jautājumiem tautas vēsturē, mudināja skatītājus domāt un celt pašapziņu, meklējot ceļus Latvijas tautas pastāvēšanai nākotnē.

foto: Juris Rozenbergs
Pirmizrādi piedzīvoja Antras Cilinskas (pa labi) un Annas Vidulejas režisētā dokumentālā filma "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks.".

Režisors un operators Juris Podnieks bieži mēdza atkārtot to, ka pirms nokļūsim ellē vai paradīzē, pie tiem "lielajiem vārtiem" - ikvienam režisoram būs jānoskatās savas filmas un jāatbild par tām. Kā saruna pirms bezgalības ir tapusi filma "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks", un tēmas tai rastas režisora dienasgrāmatās.

Filma par izcilo latviešu dokumentālā kino režisoru Juri Podnieku tapusi "Jura Podnieka studijā" ar Nacionālā kino centra, LMT, Latvijas Televīzijas un "Hannu Pro" atbalstu.

"Filmā "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" Juri redzēsim viņa darbu un pārdomu spogulī. Mēs nevaram pretendēt uz tiešu portretu, jo Jura vairs nav, bet šis ir mūsu mēģinājums ieklausīties un ieskatīties Jura kinovalodā un personīgajā izteiksmē," stāsta filmas režisore Anna Viduleja.