foto: Edija Pālens/LETA
Zemkopības ministrija brīdina par iespējamu putnu gripas izplatību
Baltais stārķis.
Sabiedrība
2024. gada 1. marts, 21:36

Zemkopības ministrija brīdina par iespējamu putnu gripas izplatību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Tuvojas gada siltais periods, kad Latvijā atgriežas gājputni, kas ir putnu gripas lielākais pārnesējs dabā.

Lai gan putnu gripa mājputniem Latvijā līdz šim nav konstatēta, Zemkopības ministrija aicina ikvienu mājputnu turētāju, neatkarīgi no mājputnu skaita, pasargāt savu ganāmpulku, ievērojot drošību.

"Mājputni jātur, jābaro un jādzirdina tikai slēgtās telpās vai teritorijā ar nosegtu ūdensnecaurlaidīgu jumtu un norobežotiem sāniem, novēršot savvaļas putnu un savvaļas ūdensputnu piekļuvi," norāda ministrija.

Tos var izlaist tādās ganībās vai pastaigu laukumos, kuru sāni ir norobežoti, lai novērstu savvaļas putnu un savvaļas ūdensputnu piekļuvi. Tāpat, barojot un dzirdinot mājputnus, nedrīkst izmantot virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni, un aizliegts mājputnus izlaist dabīgas izcelsmes ūdenstilpēs, izņemot, ja tos izlaiž mākslīgi izveidotās ūdenstilpnēs, kurās ir nodrošināta to norobežošana, kas nepieļauj savvaļas putnu un savvaļas ūdensputnu piekļuvi, un šīs ūdenstilpnes izmanto tikai mājas ūdensputnu sugām.

Mājputnu turētājiem ir jāseko, lai mājputnu un nebrīvē turētu putnu barības un pakaišu uzglabāšanas vietai nevarētu piekļūt savvaļas putni.

"Vēršam uzmanību, ka augsti patogēnās putnu gripas ierosinātājs var tikt izplatīts ar mirušu savvaļas putnu ķermeņiem un to daļām, tādēļ, lai pasargātu ne tikai mājputnus, bet paši sevi, jo augsti patogēnas putnu gripas vīruss ir bīstams arī cilvēkam, lūdzam neaiztikt, neņemt un nepārvietot tos," brīdina ministrija.