Kā apturēt krievu spiegus Latvijā?
Attēls radīts ar mākslīgā intelekta rīku.
Politika
2024. gada 29. februāris, 14:20

Kā apturēt krievu spiegus Latvijā?

Jauns.lv

ES valstīs akreditētajiem Krievijas diplomātiem ir jāliedz tiesības pārvietoties pa ES teritoriju, uzskata Linda Curika, partijas Kustība “Par!” kandidāte Eiropas vēlēšanās. Viņa ierosina liegt Krievijas diplomātiem bez saskaņošanas ceļot ārpus tās ES valsts, kurā viņi ir akreditēti.

ES jaunā sankciju pakete Krievijai

Eiropas Savienība pavisam nesen apstiprināja 13. sankciju paketi pret Krieviju. Šī pakete paplašinās esošās sankcijas, iekļaujot vēl 200 personas, uzņēmumus un institūcijas, kuru sadarbība ar Eiropas Savienības valstīm vairs nebūs legāli iespējama.

Tomēr šajā paketē nav ietverts nozīmīgs ierobežojums, kuram tur būtu jābūt - ierobežot Krievijas diplomātu brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā.

Krievijas spiegi turpina brīvi ceļot pa Latviju un Eiropu

Kādēļ tas būtu nepieciešams? Paskatīsimies uz Krievijas “diplomātu” aktivitātēm kopš kara sākuma Ukrainā:

-       2022.gada martā Slovākija izraidīja 35 “diplomātus” par spiegošanu [1]

-       2022.gada aprīlī Beļģija izraidīja 21 “diplomātu”, kas bija saistīti ar Krievijas drošības dienestiem [2]

-       2022.gada jūnijā Bulgārija izraidīja 70 “diplomātus” par spiegošanu [3]

-       2022.gada septembrī Montenegro izraidīja sešus “diplomātus” par spiegošanu [4]

-       2023.gada aprīlī Vācija izraidīja 20 “diplomātus” par spiegošanu [5]

-       2023.gada jūlijā Moldova izraidīja 45 diplomātus” par spiegošanu [6]

Sarakstu var turpināt vēl un vēl. Beļģija, Nīderlande, Īrija, Somija, Austrija, Čehija ir izraidījušas desmitiem spiegu, kas darbojas diplomātijas aizsegā. Pavisam klusi šie spiegi tiek izraidīti pat no tādām Krievijai draudzīgām valstīm kā un Ungārija. [8]

Nesen publicētais “VSQUARE”  pētījums par Krievijas spiegu darbošanos ES institūcijās parāda, ka, lai gan ir zināms, ka šie “diplomāti” ir spiegi, dažkārt vai nu nav gribas vai ir juridiski ierobežojumi viņu izraidīšanai. Piemēram, nav zināms, kāpēc Eiropas Komisija nolēma uzturēt iespējamā Krievijas spiega Kirila Logvinova diplomātisko akreditāciju, lai gan pagājušajā vasarā saņēma pieprasījumu no diviem Eiropas Parlamenta deputātiem, kuri teica, ka viens no Kirila Logvinova uzdevumiem bija infiltrēties Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska aprindās. [9]

2023.gada vasarā Šveices galvenā izlūkdienesta ziņojumā teikts, ka Krievijai joprojām ir desmitiem izlūku, kuri izliekas par diplomātiem, strādājot savā vēstniecībā Bernē un misijā ANO Ženēvā, padarot Šveici par galveno vietu Krievijas izlūkošanas darbībām Eiropā.

Šiem cilvēkiem uz vizītkartes ir rakstīts "diplomāts", bet faktiski viņi nodarbojas ar pilnīgi ko citu. Zviedrijas drošības aģentūra SAPO ir ziņojusi, ka "katrs trešais Krievijas diplomāts Zviedrijā ir izlūkdienesta darbinieks". [10]

Piemēram, Sergejs Stupars, Krievijas spiegs Slovākijā ir bijis aktīvs tiekoties ar uzņēmējiem un apmeklējot pasākumus Turcijā, Čehijā, Spānijā. Viņa sievai pieder īpašums Garciemā. [11] Tādu piemēru ir daudz – šie “diplomāti” brīvi ceļo kā krievijas interešu aģenti, apdraudot mūsu demokrātijas, tiesiskumu un palīdzot Krievijai karā.

Diplomātu izraidīšana ir daļa no desmitiem gadu ilgas cīņas, lai noteiktu robežu starp izlūkošanu un diplomātiju, cīņas, kurā Rietumi pārāk bieži ignorējuši Krievijas slēptās darbības atgriešanos.

Nepieciešami jauni rīki Krievijas spiegu darbības ierobežošanai

Ārlietu ministrijas nevēlas izraidīt diplomātus, ja pierādījumi nav nepārprotami. Tieši tādēļ ir nepieciešami jauni rīki ārpus izraidīšanas. Ja nav iespējams pārraut diplomātiskas saites ar Krieviju un neļaut Krievijas “diplomātiem” uzturēties Eiropas Savienības valstīs, tad vismaz ir jāierobežo viņu iespējas brīvi pārvietoties pa Eiropas Savienību.

Šie “diplomāti” ienīst Ukrainu un pielūdz Putinu, atbalstot un slavinot karu. Starptautiskajai sabiedrībai ir jābūt piesardzīgai un jāveic pasākumi, lai ne tikai atbalstītu Ukrainu, bet arī izskaustu Krievijas agresiju, turklāt - ne tikai atklāto, bet arī slēpto.

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās piedalās ar mērķi panākt Latvijas drošību caur Ukrainas uzvaru un ES un NATO paplašināšanu. Kustības “Par!” deputāte Eiropas Parlamentā strādās Latvijas nacionālajās interesēs un Ukrainas integrācijai Eiropā.

Pilnu Kustības “Par!” programmu lasi www.kustibapar.lv un raksti savu viedokli uz mes@kustibapar.lv

Politiskā reklāma. Politisko reklāmu apmaksā Kustība “Par!”