foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas bagātākais pensionārs saņem 43 000 eiro mēnesī, kamēr pārējie ievērojami maz
Sabiedrība
2024. gada 27. februāris, 11:34

Latvijas bagātākais pensionārs saņem 43 000 eiro mēnesī, kamēr pārējie ievērojami maz

Jauns.lv

Patlaban lielākā vecuma pensija vienam Latvijas pensionāram ir 43 000 eiro mēnesī - par to liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati par 2023. gada decembrī uzskaitē esošajiem vecuma pensiju saņēmējiem.

Nākamo četru pensiju apmēri šajā lielāko pensiju pieciniekā ir robežās no 8 līdz 10 tūkstošiem eiro, raksta "Latvijas Avīze".

Ņemot vērā personas datu aizsardzību, VSAA neatklāj, kurš pensionārs saņem lielāko pensiju valstī, taču skaidro, ka šis cilvēks par savu darba mūžu nopelnījis miljonus, no kuriem lielas summas samaksājis sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un brīvprātīgo iemaksu maksimālais apmērs 2023. un 2024. gadā ir 78 100 eiro, informē VSAA pabalstu metodiskās vadības nodaļas vecākā eksperte Solvita Zirnīte.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un brīvprātīgo apdrošināšanas iemaksu maksimālo apmēru nosaka ik pēc trim gadiem. Tātad iemaksu griesti ir mainīgi, līdz ar to mainās arī maksimālās pensijas apmērs.

"Vairāki ļoti augstu pensiju gadījumi kļuva iespējami tikai tāpēc, ka cilvēks ļoti ilgi maksāja ļoti lielas naudas summas no ļoti lieliem ienākumiem. Tas tika darīts gadu desmitiem, nevis vienu vai pāris gadus. Šobrīd ir noteikti iemaksu griesti, bet bija gadi, kad šādu griestu nebija, un šie cilvēki maksāja vairāk par šobrīd noteiktajiem griestiem," skaidro VSAA pensiju metodiskās vadības nodaļas vecākā eksperte Baiba Felsberga.

Tomēr vairums Latvijas iedzīvotāju saņem pensiju vidēji 500 līdz 600 eiro apmērā. "Pirmais izaicinājums, ar ko saskaras un kas jārisina Latvijai - tā ir sociālā nevienlīdzība un augsts nabadzības līmenis," 2022. gada pavasarī norādīja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Matiass Kormans, sniedzot ieskatu par situāciju Latvijā.

Viņš arī nosaucis jaunākos, bet daudziem labi zināmos datus: Latvijā ir viens no augstākajiem sociālās nevienlīdzības rādītājiem Eiropas Savienībā un lielākais nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits.