Sabiedrība
2024. gada 24. februāris, 08:46

Rinkēvičs vēršas pie Latvijas iedzīvotājiem un aicina turpināt atbalstīt Ukrainu

Jauns.lv

24. februārī aprit Krievijas iebrukuma Ukrainā otrā gadadiena. Ar vēstījumu klajā nācis arī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš aicināja visus arī turpmāk sūtīt savas labās domās un palīdzēt Ukrainai līdz tās uzvarai.

"Jau divus gadus Ukraina un tās iedzīvotāji cīnās par savu zemi un par savu brīvību. Jau divus gadus Ukraina nenogurstoši apliecina to, ko nozīmē spēks, drosme, tēvzemes mīlestība un mīlestība pret saviem līdzcilvēkiem," video uzrunu iesāk Latvijas prezidents.

foto: Ekrānuzņēmums
"Mūsu atbalsts Ukrainai ir arī atbalsts mūsu drošībai," uzsver Rinkēvičs.

"Šodien es gribu teikt lielu paldies ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Ikvienam, kas ir sniedzis roku un sirdi Ukrainai. Dažreiz šķiet, ka ir iestājies tāds pagurums, dažreiz mulsums, dažreiz arī neticība Ukraina uzvarai, taču Ukraina karo. Ukraina turpina cīnīties par mūsu un par savu brīvību," norāda Rinkēvičs.

"Mūsu atbalsts Ukrainai ir arī atbalsts mūsu drošībai," uzsver valsts vadītājs.

"Es gribu aicināt visus tupināt gan sirdī, gan ar darbiem atbalstīt Ukrainu, sūtīt savas labās domas un teikt - Slava Ukrainai!" uzrunu noslēdz Rinkēvičs.

Jauns.lv jau vēstīja, ka šodien aprit otrā gadskārta kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, bet Maskavas uzsāktā agresijas kara beigas nav saredzamas.

Kad 2024.gada 24.februārī agri no rītā krievi sāka Kijivas un citu Ukrainas pilsētu apšaudi ar raķetēm un pār robežu Ukrainas galvaspilsētas virzienā sāka velties krievu ordas, Rietumi jau bija gatavi samierināties ar ātru Ukrainas sakāvi.

Taču, par spīti visam, ukraiņi ne tikai spēja noturēt Kijivu, bet atsviest krievus atpakaļ, līdz rudenim atbrīvojot lielu daļas atkārtotā iebrukuma pirmajā posmā okupēto teritoriju.

Tomēr 2023.gada vasaras pretuzbrukums, uz kuru ukraiņi un rietumvalstis lika tik lielas cerības, faktiski izrādījās neveiksmīgs.

To lielā mērā var skaidrot ar Rietumu vilcināšanos apgādāt Ukrainu pietiekamā daudzumā ar tai nepieciešamo bruņojumu un munīciju.

Putins neizrāda ne mazāko vēlmi karu izbeigt, ja netiek izpildītas Maskavas totalitārā režīma absurdās prasības atdot tai ar varu iekarotās teritorijas, kam, protams, drīz vien sekos jaunas teritoriālās prasības, kas tajā skaitā var tikt izvirzītas arī NATO dalībvalstīm, ja Rietumi Ukrainas gadījumā izrādīs savu nespēju apturēt agresoru.

Kara otrajā gadadienā visā Latvijā notiek atbalsta pasākumi Ukrainai. Skaties šeit.