Sabiedrība
2024. gada 26. februāris, 06:04

Video: Patiesība par meliem. Uzmanies! VID īsziņas nesūta, bet krāpnieki gan

Jauns.lv

Tuvojoties iedzīvotāju ienākumu deklarācijas iesniegšanas laikam, šo aktualitāti izmanto krāpnieki. Simtiem Latvijas iedzīvotāju ir saņēmuši un joprojām saņem īsziņas it kā no Valsts ieņēmumu dienesta, kurās aicināts atvērt pievienoto interneta saiti, lai it kā saņemtu savu nodokļu pārmaksu. Tā, protams, ir viltus saite, kuru atverot un ievadot bankas datus tiek iztukšots upura bankas konts.

Pievienotajā video CERT.LV kiberdrošības eksperts Rūdolfs Ķelle skaidro, kā atpazīt krāpniecisku īsziņu jeb smikšķerēšanas mēģinājumu. Viņš brīdina, ka krāpnieki var viegli izlikties par jebkuru valsts iestādi, īsziņas sūtītāja vārda laukā uzrādot pilnīgi jebko – Valsts policiju, Valsts ieņēmumu dienestu, medicīnas iestādes utt. Jāzina, ka šādas nozīmības valsts iestādes iedzīvotājiem nemēdz sūtīt īsziņas.

foto: Freepik.com
Jāzina, ka šādas nozīmības valsts iestādes iedzīvotājiem nemēdz sūtīt īsziņas.

Būtiski pievērst uzmanību arī viltus saites pēdējiem burtiem. Visas Latvijā reģistrētas valsts iestāžu interneta adreses beidzas ar “lv”, taču krāpnieciskās bieži beidzas ar “net”, “com” vai citādi.

Tāpat jāpievērš uzmanība, kas redzams interneta pārlūka mājaslapas adreses laukā, kad atveras saņemtā saite. Tā jāsalīdzina ar reālo valsts iestādes mājaslapas adresi. Nesakritība skaidri norāda uz krāpšanas mēģinājumu.

Skaties pievienot video un uzzini arī, kā rīkoties, ja esi saņēmis īsziņu it kā no VID vai citas valsts iestādes.

Patiesība par meliem ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.