foto: Zane Bitere/LETA
Rīgā pieaudzis "nabadzības slieksnis" - kurš tagad varēs saņemt pabalstus?
Sabiedrība
2024. gada 21. februāris, 10:15

Rīgā pieaudzis "nabadzības slieksnis" - kurš tagad varēs saņemt pabalstus?

Jans.lv/LETA

Rīgā ir stājušies spēkā jauni saistošie noteikumi "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Rīgas valstspilsētas pašvaldībā", ar kuriem tiek palielināts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis, informēja pašvaldības ārējas komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Antra Gabre.

Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis tagad ir 549 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, kas ir par 69 eiro vairāk nekā bija līdz šim, un 384 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Līdz šim tas bija 336 eiro. Kā uzsver pašvaldība, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Rīgā paaugstināts līdz valstī noteiktajam maksimumam, tādējādi sociālo palīdzību tagad var saņemt par apmēram 25% vairāk rīdzinieku.

Trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un attiecīgos pabalstus ir tiesības saņemt personām, kuras savu dzīvesvietu deklarējušas un faktiski dzīvo Rīgā. Pērn maznodrošinātā statusu saņēma ap 13 000 cilvēku.

Lai saņemtu attiecīgos pabalstus un/vai trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu, viena no mājsaimniecības personām iesniedz Rīgas Sociālajam dienestam adresētu iesniegumu. Tam jāpievieno dokumenti, kuri nepieciešami konkrēta pabalsta piešķiršanai.

Trūcīgas personas statusu nosaka valsts, bet maznodrošinātas - pašvaldība. Rīgā maznodrošinātām mājsaimniecībām tiek nodrošināta iespēja saņemt sociālās palīdzības pabalstus, tajā skaitā, mājokļa pabalstu, pabalstu veselības aprūpei, pabalstu ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu parāda samaksai, pabalstu izglītības ieguves atbalstam, pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai pēc ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā pilngadīgām personām izbeigšanas, kā arī pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai.

Maznodrošinātas personas statuss Rīgas pašvaldības iedzīvotājiem sniedz iespēju saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 70% apmērā, dienas centra pakalpojumu, siltu maltīti kādā no zupas virtuvēm, ēdināšanas pakalpojumu kādā no ēdiena izsniegšanas vietām, saņemt palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, juridisko palīdzību.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Juris Radzevičs (GKR) uzsver, ka apstākļos, kad Rīgas pašvaldībai ir aktuālas vajadzības ceļu infrastruktūras uzturēšanā, kā arī jānodrošina kvalitatīva izglītība, pašvaldībai ir jāsaglabā atbildība par personām, kurām ienākumi dzīves dārdzības pieauguma laikā nespēj saglabāt atbilstošu dzīves kvalitāti. Maznodrošinātas personas var saņemt arī nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 70% apmērā.