foto: Shutterstock
Svešs suns sakož bērnu ģimenes restorānā Mārupē! Sociālajos tīklos izceļas pamatīgs tracis
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 12. februāris, 10:49

Svešs suns sakož bērnu ģimenes restorānā Mārupē! Sociālajos tīklos izceļas pamatīgs tracis

Jauns.lv

Tehnoloģiju entuziasts Elviss Strazdiņš vietnē "X" (Twitter) publicējis kādu atgadījumu pašmāju restorānā, kas izvērtis pamatīgu vētru sociālajā tīklā. Strazdiņa ģimenei restorāna apmeklējums beidzies ar suņa sakostu bērnu. 

Elviss situāciju aprakstījis vietnē "X":

"Šodien biju restorānā, kurā ir bērnu stūrītis, kas nozīmē, ka tas ir paredzēts bērniem. Kādā brīdī viens no maniem bērniem pieskrēja pie manis, un tajā brīdī viņam kājā iekoda kādas ģimenes mazais suns. 

Saimnieki pat nedomāja atvainoties vai kā citādi reaģēt. Man nav nekā svarīgāka par manu bērnu, tāpēc sacēlu traci. Pieprasīju, ka sunim liek uzpurni, ja tas kož. Tā ir bērnu (un ne tikai) drošība. Ministru kabineta noteikumi Nr.266 nosaka, ka sunim, ja tas atzīts par bīstamu, jāvalkā uzpurnis. Ja šis suns kož, to būtu jāatzīst par bīstamu. Jūsu domas?"

Elviss komentāros arī norādījis, ka bērns suni neesot izprovocējis, vienkārši skrējis garām galdiņam, pat nezinot, ka zem tā atrodas suns.

Tāpat viņš sociālajā tīklā ievietojis fotogrāfiju, kurā redzamas suņa atstātās pēdas uz bērna kājas. "Jā, varbūt nav nekas dzīvībai bīstams, bet pats fakts, ka kas tāds notika, ir nepieņemams," raksta Strazdiņš. 

Situācijas komentēšanā iesaistījies vesels lērums cilvēku – vieni, aizstāvot Strazdiņa ģimeni, citi – izsakot aizstāvības vārdus sunim un tā saimniekam. 

Lai gan vairākums, iepazīstoties ar situāciju, tomēr aizstāv viedokli, ka sunim restorānā nebūtu jāatrodas, vai vismaz šādā gadījumā jānēsā uzpurnis, ir arī pretējā nometne, kuri pauž neticību tam, ka bērns suni uz košanu neizaicināja pats. 

Elviss Strazdiņš norāda, ka runa ir par restorānu "Hercogs". Tāpat, kā suņa saimnieku vienaldzība par notikušo, viņu izbrīnot arī restorāna vadība, kas nekādi neesot reaģejusi uz situāciju. 

Portāls Jauns.lv sazinājās ar Elvi Strazdiņu, viņš apstiprina, ka incidents noticis restorānā "Hercogs", Mārupē. Lai gan policijā pēc notikušā vīrietis nav vērsies, viņš atzīst, ka nožēlo, ka to nav darījis uzreiz notikuma brīdī. Elviss pēcāk sazinājies ar restorāna īpašnieku un saņēmis telefonisku atvainošanos, taču incidenta karstumā neviens no restorāna darbiniekiem neesot reaģējis. 

Neadekvāti reaģējuši arī pie blakus galdiņa sēdošie cilvēki, kuri situāciju pat neesot redzējuši. "Viņi pārmeta, ka neesmu pieskatījis savus bērnus. Kaut gan viņi pat skaļi neuzvedās, vienkārši pieskrēja pie manis, jo gribēja aiziet uz tualeti," stāsta Elviss. 

"Es visu laiku runāju par drošību, bet te pat restorānā tu nevari justies drošs," pauž Elviss. 

Jauns.lv izdevās sazināties arī ar "Hercogs" īpašnieku Andri Rūmīti, kurš situāciju apstiprina, un atvainojas gan savā, gan darbinieku vārdā cietušā ģimenei. Rūmītis uzsver, ka par jebkuru suni atbildīgs ir viņa saimnieks, un viņš pauž nožēlu, ka suņu saimnieka ģimene neiesaistījās konflikta risināšanā valodas barjeras dēļ. 

Tāpat viņš atzīst, ka "Hercogs" ir ģimenes restorāns un tajā tiek gaidīti visi ģimenes locekļi, tostarp suņi. Šobrīd gan restorāns izstrādā iekšējās kārtības noteikumus, kuros tikšot ietverts punkts, kā rīkoties šādās un līdzīgās situācijās, cerībā, ka kas tāds tomēr neatkārtosies. 

Tikmēr Rūmītis uzsver, ka ar cietušā ģimeni tiek uzturēts kontakts, un pauž cerību, ka šī ģimene tomēr paliks restorāna "Hercogs" klienti. 

Portāls Jauns.lv sazinājās arī ar Rīgas Pašvaldības policiju, tās pārstāve Ērika Verze skaidro, ka to, vai suns drīkst atrasties restorānā, nosaka pats komersants, paredzot savus iekšējos noteikumus.

MK noteikumos minēts, ka dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir tiesības kopā ar dzīvnieku atrasties ārpus īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, ja dzīvnieks: netraucē sabiedrību un nerada draudus cilvēku drošībai, veselībai un dzīvībai; nerada draudus citu dzīvnieku drošībai, veselībai un dzīvībai. Ja pats saimnieks zina, ka viņa suns ir agresīvs, tad viņam pašam ir jānodrošina, lai tas neradītu draudus apkārtējiem.

Uzpurnis nav obligāts, bet, ja suns sakož kādu cilvēku vai citu dzīvnieku, tad par to ir atbildīgs saimnieks.

"Par šādiem gadījumiem aicinām ziņot policijai pa vienoto tālruni 112," uzsver Verze. 

Dzīvnieku aizsardzības likuma 58. pants nosaka, ka par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums vai cilvēkam nodarīts fizisks vai materiāls kaitējums, piemēro naudas sodu fiziskai personai no 70 līdz 1850 eiro, bet juridiskai personai no 110 līdz 3000 eiro.

Administratīvā pārkāpuma procesu (ja ar pārkāpumu nodarīts kaitējums cilvēkam) veic pašvaldības policija (līdz lietas izskatīšanai) un Valsts policija (Dzīvnieku aizsardzības likums, 60. pants).