Kultūra
2024. gada 4. februāris, 12:41

FOTO; VIDEO: pirmizrādi piedzīvo uz patiesiem notikumiem balstīts iestudējums "Skatuve ugunī"

Jauns.lv

3. februārī uz Čehova teātra lielās skatuves sagaidīta jauna pirmizrāde - "Skatuve" ugunī", kas tapusi režisores Lauras Grozas vadībā un sola turpinājumu iepriekš aizsāktajai varas un sabiedrības attiecību tēmai, kas caurvij visus teātra jauniestudējumus šajā sezonā, pavēstīja teātrī.

"Skatuve" ugunī" dramaturģija tapusi patiesu vēsturisku notikumu kontekstā – stāsta fonā atspoguļoti 1937. un 1938. gada notikumi, kuros PSRS Lielā terora ietvaros īstenoja tā sauktās "nacionālās operācijas", tai skaitā "latviešu operāciju".

Pirmizrādi piedzīvo uz patiesiem notikumiem balstīts iestudējums "Skatuve ugunī"

3. februārī uz Čehova teātra lielās skatuves sagaidīta jauna pirmizrāde - "Skatuve" ugunī", kas tapusi režisores Lauras Grozas vadībā un ...

gallery icon

Vēstures dati vēsta, ka šo operāciju ietvaros tika arestēti vairāk nekā 22 tūkstoši latviešu, no tiem gandrīz 17 tūkstošiem piespriests nāves sods – nošaušana. Arī Maskavas latviešu teātra "Skatuve" trupa, kurā spēlēja Eiropā atzītā teātra un mēmā kino aktrise Marija Leiko, bija šīs nežēlīgās statistikas upuri.

Izrāde "Skatuve" ugunī" ir bilingvāla – no skatuves skan gan latviešu, gan krievu valoda. Aktieru ansambli šajā izrādē veido gan Čehova teātra aktieri: Jekaterina Frolova, Veronika Plotņikova, Šamils Hamatovs, Jakovs Rafaļsons, Aleksandrs Maļikovs, Anatolijs Fečins, Konstantīns Nikuļins un citi, gan pieaicinātie aktieri: Inese Kučinska, kura atveidos Marijas Leiko lomu, Mārtiņš Vilsons un  Ivars Kalniņš.

Izrādes radošo komandu Lauras Grozas vadībā veido: Artūrs Dīcis (dramaturgs), "Mareunrol's" (kostīmi un scenogrāfija), Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš (oriģinālmūzikas autori), -8 (videomākslinieks) un Ainārs Pastars (gaismu mākslinieks).