Kultūra
2024. gada 2. februāris, 13:13

Video: ko izrādes laikā dara garderobisti? Iespējamās atbildes Nacionālā teātra iestudējumā "Garderobisti"

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēta dramaturga Klāva Meļļa luga "Garderobisti". Tā stāsta par vakaru teātra garderobes darbinieku dzīvēs 2002. gada nogalē, kad neilgi pirms trupas pārcelšanās uz VEF Kultūras pili teātra ēkas renovācijas dēļ notiek Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperas “Sfinksa” pēdējā izrāde. Emociju virpuli mazajā garderobistu komandā saceļ negaidīta viešņa. Izrādes laikā teātrī iebrāžas aizelsusies meitene no Valmieras, kuras vēstuļu draudzene ir viena no teātra garderobistiem, taču pirmie viņu satiek draudzenes kolēģi.

Lomās: Ainārs Ančevskis, Matīss Budovskis, Sandija Dovgāne un Elizabete Milta.

foto: Matīss Markovskis

Ančevskis 2002. gada nogalē "Sfinksas" pēdējā izrādē bija uz skatuves galvenajā – Eižena Finka lomā. Tas viņam palīdz izjust laiku un tā noskaņas teātrī arī garderobista lomā. Savukārt Elizabetei Miltai, kura spēlē Ančevska tēlā vīlušos krustmeitu un kolēģi, pašas atmiņu par 2002. gadu nav, jo tolaik bija tikai gadu veca.

foto: Matīss Markovskis

Vakara gaitā garderobistu vidū uzplaiksnī emocijas un šķietami rodas pat attiecības, kas neatrisinās gluži tā, kā gaidīts. Fināla pārsteigumu sagādājis dramaturgs Klāvs Mellis. Viņš stāsta: "Beigās ir tāds nedaudz fatālspiesitiens, bet mēs centāmies to izdarīt, saglabājot gaišumu. Tā tiešām ir pārpratumu komēdiju, kas beidzas tā, ka cilvēki nedabonas, bet es domāju, kaskatītāji mājās aizies priecīgi."

foto: Matīss Markovskis

Režisores Paulas Pļavnieces izrādei "Garderobisti" ir divi cēlieni, tā notiek Nacionālā teātra Aktieru zālē.