foto: Edijs Pālens/LETA
Vai atgriezies pavasaris? Latvijas Ornitoloģijas biedrība skaidro, kādēļ Latvijā jau manāmi putnu kāši
Aizvadītās nedēļas laikā iedzīvotāji ziņojuši par novērotiem kāšiem visā Latvijā – Liepājas pusē, Rīgā, Nīcā, Ādažos un daudzviet citur.
Sabiedrība
2024. gada 1. februāris, 06:10

Vai atgriezies pavasaris? Latvijas Ornitoloģijas biedrība skaidro, kādēļ Latvijā jau manāmi putnu kāši

Jauns.lv

Kāda iedzīvotāja Liepājas pusē iemūžinājusi ziemai it kā netipisku skatu – viņa pie pelēkajām debesīm jau novērojusi pirmos zosu kāšus. Kamēr neparastais skats sajūsminājis ļaudis, viešot cerības, ka šogad ātrāk iestāsies pavasaris, Latvijas Ornitoloģijas biedrība vēsta, ka situācija neesot tik vienkārša.

“Nu ja dabai ar viss sajucis domāju daudz par agru šeit ir!” par netipisko ainu vēsta Laura.

“Žēl viņu. Aizies bojā-tādu attālumu pārvarējušas,” savās raizēs dalās Uldis.

“Būs agrs pavasaris!” prognozē Vineta.

Aizvadītajā nedēļā iedzīvotāji novērojuši gājputnus visā Latvijā – Liepājas pusē, Rīgā, Nīcā, Ādažos un daudzviet citur. Tas licis daudziem cerēt par agra pavasara iestāšanos, bet citiem kļūt raižpilniem par to, vai putni spēs pārziemot gadījumā, ja atgriezīsies sals.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāve Elīna Gulbe skaidro, ka “šādus novērojumus varētu uzskatīt par netipiskiem pirms gadiem 10, tomēr šobrīd putnu emigrēšana kļuvusi par pilnīgi normālu parādību”.

“Brīžos, kad ziemā kļūst siltāks, gājputni virzās uz ziemeļiem un barojas uz atkusušajiem laukiem. Kad paliek aukstāks, pavirzās mazliet atpakaļ uz dienvidiem. Tas ir normāli,” skaidro eksperte.

Viņa norāda, ka “video redzamās ir sējas zosis, un ceļojošo zosu bari janvārī Nīcas laukos un pie Otaņķiem manīti ne jau pirmo gadu. Tāpat viņa uzsver, ka kadros redzamās zosis pie mums nepaliks, jo “gājputni pašlaik ir tranzītā un tie tikai pavasarī atgriezīsies savās ligzdošanas vietās ziemeļos aiz polārā loka - Norvēģijā, Somijā un Krievijā".

“Zosis pašlaik ceļo, apmeklējot vietas, kur var labi baroties. +4 Celsija grādu "aukstumu", kāds tagad ir pie Liepājas, tām pārciest nav nekādu grūtību. Arī sniega segas Liepājas apkārtnē pašlaik nav,” uzsver Gulbe.

Viņa norāda, ka “Nīcas lauki pie Liepājas ir labi zināma ceļojošo zosu, gulbju un citu putnu atpūtas un barošanās vieta. Putni labi paciešot aukstumu, bet galvenais viņiem ir barības pieejamība”.