foto: LETA
VDD: Ždanokas sadarbība ar Krievijas izlūkdienestu nekvalificējas kā noziegums, tomēr iespējamo situāciju izmeklēsim
Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka.
Politika
2024. gada 29. janvāris, 19:00

VDD: Ždanokas sadarbība ar Krievijas izlūkdienestu nekvalificējas kā noziegums, tomēr iespējamo situāciju izmeklēsim

Jauns.lv

Valsts drošības dienests (VDD) sniedz vērtējumu par šodien, 29. janvārī, publiski izskanējušo informāciju par Tatjanas Ždanokas darbībām laika posmā no 2005. gada līdz 2013. gadam.

VDD atgādina, ka līdz 2016. gadam Latvijas normatīvais regulējums neparedzēja kriminālatbildību par palīdzību ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas Republiku. Tāpēc mediju saturā publicētās vēsturiskās epizodes, kuras attiecas uz 2005. līdz 2013. gadu, nekvalificējās kā noziegums. Lai arī VDD vērtējumā šāda veida darbības radīja draudus mūsu valstij, par ko dienests vēsturiski ir informējis gan tā laika valsts amatpersonas un lēmuma pieņēmējus, gan sabiedrību, tomēr personas saukšana pie kriminālatbildības par šāda veida darbībām nebija iespējama. Attiecīgi līdz 2016. gadam VDD mērķtiecīgi īstenoja pretizlūkošanas un operatīvās darbības pasākumus konstatēto apdraudējumu valsts drošībai novēršanai.

VDD vērtējumā Ždanokas Eiropas Parlamenta deputātes statuss un šā statusa nodrošinātā tiesiskā imunitāte bija nozīmīgs apstāklis, kas sekmēja viņas aktivitātes Krievijas ģeopolitisko interešu atbalstam.

VDD atgādina, ka 2016. gadā VDD sadarbībā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu un Satversmes aizsardzības biroju rosināja pilnveidot Latvijas normatīvo regulējumu. Viens no iemesliem, kāpēc bija nepieciešamas izmaiņas, – Krievijas īstenotās t.s. tautiešu politikas un citu nemilitārās ietekmes izpausmju radītais apdraudējums, kam atbalstu sniedza arī Latvijas valstspiederīgie. Tā rezultātā 2016. gadā spēkā stājās nozīmīgi grozījumi Krimināllikumā, kas cita starpā paredzēja kriminālatbildību par palīdzību ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas Republiku. Vienlaikus jāatzīmē, ka šiem grozījumiem nav piemērojams atpakaļejošs spēks.

Neskatoties uz minēto, VDD izvērtēs informāciju par Ždanokas iespējamo sadarbību ar Krievijas specdienestiem.