foto: LSPA
LSPA rektors ceļ trauksmi: Izglītības un zinātnes ministrija plānojot Sporta akadēmijas likvidāciju
LSPA norāda, ka pastāv pamatotas bažas par to, ka IZM gatavo vienīgās sporta nozarē specializētās augstskolas likvidāciju.
Viedokļi
2024. gada 24. janvāris, 14:13

LSPA rektors ceļ trauksmi: Izglītības un zinātnes ministrija plānojot Sporta akadēmijas likvidāciju

Jauns.lv

Ar satraucošu vēsti dalījies Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) rektors Kalvis Ciekurs. Viņš norāda, ka “radušās pamatotas bažas, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno nevis reorganizēt, bet gan likvidēt Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju”.

LSPA vadība aicinājusi apturēt Ministru Kabinetā (MK) iesniegto IZM rīkojuma "Par Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas reorganizāciju" grozījumu projekta virzību, jo, viņuprāt, “tas rada nopietnas bažas par to, ka IZM gatavo vienīgās sporta nozarē specializētās augstskolas likvidāciju un nevis reorganizāciju, iekļaujoties Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ekosistēmas struktūrā”.

Ciekurs norāda, ka “IZM  reformu īsteno neizvērtējot jau iepriekš veikto augstskolu apvienošanās gadījumu rezultātus, kā arī nepiemin neveiksmes saistībā ar divu specializēto augstskolu – Latvijas Policijas akadēmijas (2010) un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (2017) – likvidāciju, kas ir radījusi ilgstošu šo izglītības iestāžu sagatavoto speciālistu trūkumu darba tirgū Latvijā”.

foto: LSPA
LSPA norāda, ka pastāv pamatotas bažas par to, ka IZM gatavo vienīgās sporta nozarē specializētās augstskolas likvidāciju.

“Ņemot vērā defektus lēmuma pieņemšanas procedūrā, zemo lēmumu kvalitāti, kā arī nepietiekamo finansējumu augstskolu pārvaldes reformas īstenošanai, arī šis gadījums būs vēl viena specializētas augstskolas likvidācija ar tālejošām sekām nākotnē,” norāda rektors.

Šīs nedēļas laikā LSPA vadība sola iesniegt savus iebildumus un priekšlikumus par sagatavoto projektu Valsts kancelejai, Valsts Prezidenta kancelejai, Augstākās izglītības padomei, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, kā arī  Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijai un  Sporta apakškomisijai.

Aizvadītās nedēļas pēdējā darba dienā, 19.janvārī, IZM vienpusēji ierosinājusi veikt izmaiņas 2022.gada 13.decembra MK rīkojumā Nr. 903 “Par Latvijas Sporta akadēmijas reorganizāciju”, nosakot paātrinātu LSPA pievienošanu RSU jau no 2024.gada 1.jūlija nevis iepriekš noteiktajā termiņā pēc diviem gadiem, tas ir no 2026.gada 1.janvāra. Saskaņojums dokumenta projektam ministrijai ir jāveic līdz 2024.gada 2.februārim.