foto: Z.A.Meierovica Kabiles pamatskola
“Neviens nerēķinās ar novada bērnu tiesībām!” Uzsākta parakstu vākšana pret mazo skolu slēgšanu
Pamatojoties uz IZM ziņojumu, plānots slēgt vai reorganizēt ap 60 lauku skolu dažādos Latvijas reģionos.
Sabiedrība
2024. gada 24. janvāris, 13:39

“Neviens nerēķinās ar novada bērnu tiesībām!” Uzsākta parakstu vākšana pret mazo skolu slēgšanu

Jauns.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana pret mazo skolu slēgšanu Latvijas reģionos. Kamēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka reformu mērķis ir “skolu tīkla sakārtošana”, iniciatīvas autore uzsver, ka “skolu slēgšana ierobežos novada bērnu pamattiesības un intereses”.

Jau 2023. gada jūnija sākumā  Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša norādīja, ka “skolu tīklu optimizācija tuvāko gadu laikā ir neizbēgama, un Latvijā esošais skolu infrastruktūras apjoms ir par 40% lielāks kā bērnu skaits, kuram infrastruktūra būvēta.”

Tomēr iniciatīvas autore Irina Graudiņa norāda, ka “IZM Saeimā iesniegtais ziņojums par skolēna skaitu prasībām skolās valdībā nav ticis pienācīgi apspriests, tas pieņemts vienpusīgi un neatbilst lauku iedzīvotāju interesēm”. Viņa norāda, ka “pieņemot lēmumu par konkrētu skolu slēgšanu neviens nerēķinās ar novada bērnu pamattiesībām un interesēm”.

Iniciatīvas autore ir Zigfrīda Anna Meierovica Kabiles pamatskolas skolotāja Irina Graudiņa. Arī viņas pārstāvētajai lauku skolai draud slēgšana vai reorganizācija nepietiekama skolēnu skaita dēļ.  Skolas aizsākumi meklējami 1784. gadā, kad Kabiles mācītājs Hermanis Frīdrihs Dullo (1745- 1826) ierosināja zemnieku izglītošanu. Pateicoties viņam, jau astoņpadsmitajā gadsimtā Kabiles muižas dzimtcilvēku bērni kļuva par vieniem no pirmajiem latviešu skolniekiem Kurzemē.

 “Ir vispārzināms fakts, ka valstī samazinās dzimstība, un tas visvairāk skar lauku iedzīvotājus. Tāpat nenoliedzam, ka pēc IZM noteikumiem, lai cik diskutabli tie būtu, bērnu skaits mūsu skolā neatbilst tur uzstādītajiem parametriem. Tomēr neuzskatām, ka trūkstošo bērnu skaits ir tik būtisks, ka skolu likvidēšana ir vienīgais veids, kā risināt valsts un pašvaldības finansiālās problēmas uz lauku skolu likvidācijas rēķina, neizprotot konkrēto situāciju,” vēsta Graudiņa.

Ministru kabinetā zināšanai pieņemtais IZM informatīvais ziņojums "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā" paredz skolēnu skaita prasību skolās ieviešanu. Pamatojoties uz šo ziņojumu, ir plānots slēgt vai reorganizēt ap 60 lauku skolu dažādos Latvijas reģionos.