Aktīvistu partiju preses konference par iniciatīvu atlaist Saeimu

Vairākas Latvijā ar aktīvismu pazīstamas partijas aicināja medijus uz preses konferenci otrdienas pēcpusdienā.

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 23. janvāris, 15:46

FOTO: aktīvistu partijas sūdzas par “pārkāpumiem sistēmā”, vācot parakstus par Saeimas atlaišanu

Jauns.lv

Vairākas Latvijā ar aktīvismu pazīstamas partijas aicināja medijus uz preses konferenci otrdienas pēcpusdienā, iepriekš neminot šī pasākuma tematu.

2024. gada 23. janvārī pulksten 14:00 Rīgā, Ķīpsalas ielā 2, viesnīcas "Riga Islande Hotel" pirmā stāva konferenču zālē šodien notika preses konference, kuru rīkoja sešas politiskās partijas un partiju apvienības.

Starp organizatoriem ierindojās salīdzinoši nelielie politiskie spēki, kurus sabiedrībā lielākoties atpazīst, pateicoties to vadībā esošajiem aktīvistiem.

Pasākuma galvenie rīkotāji – bijušās Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko un viņas dzīvesbiedra Vjačeslava Stepaņenko partija "Suverēnā Vara".

Turpat arī “Latvijas krievu savienības” (LKS) un “Centra partijas” apvienība “PAMATS-LV”, bijušā diplomāta Rūdolfa Brēmaņa pārstāvētā partija “Apvienība Jaunlatvieši”, aktīvista Valentīna Jeremejeva partija "Tautas varas spēks", partija “Tautas kalpi Latvijai” un mazāk zināms politiskais spēks "Vienoti Latvijai".

Klātienē noskaidrojās, ka konference veltīta vēl nesen aktuālajiem centieniem savākt parakstus par Saeimas atlaišanu.

Iepriekš jau vēstīts, ka Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) novembrī tika izskatīti astoņu partiju un partiju apvienību iesniegumi ar ierosinājumu rīkot parakstu vākšanu par tautas nobalsošanu, lai atlaistu Latvijas Republikas 14. Saeimu.

Šodienas preses konferencē izpalika iesniedzēju pulkā bijušās partijas “Latvija pirmajā vietā” un “Stabilitātei!” un “Jaunā saskaņa”, taču klāt nāca minētā “Vienoti Latvijai”.

Lai varētu rīkot referendumu par kārtējo ieceri atlaist Saeimu, šoreiz jāsavāc gandrīz 155 000 paraksti, kas būtu desmitā vēlētāju daļa.

Uz šo brīdi ir savākti 37 468 paraksti un to vākšana beigsies šī gada 9. novembrī.

Zīmīgi, ka Aināra Šlesera LPV pērn ļoti aktīvi sludināja, ka tiks darīts viss, lai paraksti tiktu savākti, taču šobrīd pat nav manāma šīs iniciatīvas atbalstītāju pasākumā. Līdzīgi arī ar Alekseja Rosļikova vadīto “Stabilitātei!”, kuri nu uzsvaru savā aktivitātē acīmredzami liek uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Taču konferencē tapa skaidrs, ka ap Saeimas atlaišanu joprojām aktīvi rosās nosauktā virkne sīkpartiju un centrālais viedoklis uz šo brīdi ir – “pie varas esošie dara visu, lai šo un citas varai nevēlamas iniciatīvas bremzētu”.

Tika runāts, ka parakstu slieksnis esot neatbilstoši augsts un Jūlija Stepaņenko savā uzrunā pat norādīja, ka “speciāla darba grupa” esot apkopojusi informāciju, kas liek domāt, ka parakstu vākšanas laikā bijuši pārkāpumi.

“Mēs sadalījāmies grupās, lai veiktu pilnu auditu šai sistēmai, kura nodrošina parakstu vākšanu klātienē, gan ārvalstīs, gan šeit, apzvanot vai apstaigājot parakstu vākšanas punktus. [...] mūsu kolēģu konstatētie pārkāpumi – tiem tiešām ir vērts pievērsties. Viens no pārkāpumiem – iecirknī tika mēģināts atrunāt personu no parakstīšanās,” konferencē apgalvoja Stepaņenko.

"Ņemot vērā to, ka www.latvija.lv/pv elektroniskā parakstu vākšanas vietnes darbā vairākas reizes tika konstatētas vairākas problēmas, kā arī ņemot vērā to, ka CVK mājas lapā izvietotā, pašvaldību sagatavotā informācija par parakstu apliecinātājiem neatbilst reālai situācijai, politiskās partijas un partiju apvienības ir vērsušās EDSO Varšavas birojā ar aicinājumu pievērst uzmanību vēlētāju tiesībām Latvijā," teikts organizatoru pēc-konferences ziņojumā.

Tāpat parakstu vākšanas iniciatori uzsvēra nepieciešamību pašvaldībām atteikties no nodevas pieprasīšanas par paraksta apliecināšanu klātienē, īpaši, ja tas skar parakstu vākšanu par Saeimas atsaukšanu.

Partijas un partiju apvienības ir vērsušās pie Latvijas pašvaldībām ar aicinājumu: aktualizēt un iesniegt CVK precizētu parakstu apliecinātāju darba vietu, darba laiku un kontaktinformācijas sarakstu.

Bez tam, kopīgā darbā, partijas un partiju apvienības nonāca pie secinājumiem un priekšlikumiem, kā uzlabot parakstu vākšanas gaitu un kārtību, padarot to pieejamu visiem Latvijas Republikas vēlētājiem:

Klātienē šo partiju pasākumu vēroja atsevišķi mediji un krietns pulks aktīvistu atbalstītāju un domubiedru, kuri gan filmēja, gan uzdeva papildu jautājumus konferences noslēguma daļā.