foto: REUTERS/SCANPIX
Jūrmalas nodokļu parādnieku saraksta pašā augšā – skandalozā Krievijas magnāta Fridmana vārds
Vēl 2021. gada martā medijs “Forbes Baltics” ziņoja, ka Fridmans Jūrmalā uzbūvējis luksusa dzīvokļu namu, atjaunojot bijušās sanatorijas “Marienbāde” guļamkorpusu.
Sabiedrība
2024. gada 24. janvāris, 06:32

Jūrmalas nodokļu parādnieku saraksta pašā augšā – skandalozā Krievijas magnāta Fridmana vārds

Jauns.lv

Janvāra sākumā Jūrmalas dome publicējusi aktuālo sarakstu ar nekustamā īpašuma nodokļa parādniekiem, kuriem ir nenokārtotas saistības ar Latvijas kūrortpilsētu. Starp viņiem – arī Krievijas magnāta daudznacionālā konglomerāta “Alfa-Group” līdzdibinātājs Mihails Fridmans.

Jūrmalas dome sarakstu ar parādniekiem publicējusi 3. janvārī, saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 9.1 panta 3. daļu.

“Darām zināmu, ka Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, sākot no 2020. gada 1. decembra, izdevusi sekojošus dokumentus. Parādnieks ar dokumentiem var iepazīties Jūrmalas valstspilsētas administrācijas telpās Jūrmalā, Jomas ielā 1/5. Par laiku iepriekš vienoties telefoniski, zvanot uz Nodokļu nodaļas tālruņiem,” teikts paziņojumā.

Pēcāk seko 203 lapaspušu saturs ar parādnieku vārdiem, uzvārdiem un dzimšanas gadu. Kā pirmais norādīts 1964. gadā, Ukrainā dzimušais Krievijas un Izraēlas biznesmenis.

Vēl 2021. gada martā medijs “Forbes Baltics” ziņoja, ka Fridmans Jūrmalā uzbūvējis luksusa dzīvokļu namu, atjaunojot bijušās sanatorijas “Marienbāde” guļamkorpusu.

Fridmans pietiekami regulāri nonāk Rietumu mediju virsrakstos, pateicoties skandāliem, kuros viņš iepīts. Biznesmenis aktīvi rosās Lielbritānijā.

Vēl pērn oktobrī Lielbritānijas Augstā tiesa noraidīja sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Mihaila Fridmana prasību ļaut viņam tērēt tūkstošiem sterliņu mārciņu mēnesī Londonas savrupmājas uzturēšanai un šofera algošanai.

59 gadus vecais Krievijas miljardieris bija vērsies tiesā pret sankciju režīma ievērošanas iestādi, kas viņam bija liegusi no sankcijām pakļautajiem kontiem noņemt 30 000 mārciņu (34 000 eiro) mēnesī.

Lielbritānijas Finanšu sankciju ieviešanas birojs (OFSI) bija noraidījis lūgumu segt Fridmanam piederošā Atlonas nama uzturēšanas izmaksas.

Fridmans bija lūdzis OFSI ļaut algot šoferi un 65 miljonus mārciņu vērtās Haigeitas rajona Viktorijas laikmeta savrupmājas darbiniekus.

Oligarha aktīvi tika iesaldēti pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā.

Kopā ar Latvijā labi zināmo biznesmeni Pjotru Avenu Fridmans arī iesniedzis prasību tiesā pret Ukrainu.

Janvārī vēstīts, ka Luksemburgā reģistrētais uzņēmums "ABH Holdings SA", kura galvenie akcionāri ir Krievijas miljardieri Mihails Fridmans un Pjotrs Avens, iesniedzis prasību, pieprasot kompensēt zaudējumus, kas radušies "Alfa Bank" Ukrainas struktūru nacionalizācijas rezultātā, vēsta "Radio Brīvība".

Prasība iesniegta Starptautiskajā Investīciju strīdu izšķiršanas centrā, kas ietilpst Pasaules Bankas organizāciju grupā.