Rīgā atklāta Kozakevičas piemiņas plāksne

19. janvārī Rīgā svinīgi atklāta piemiņas plāksne par godu politiķei un vienai no Latvijas Atmodas laikmeta personībām Itai Kozakevičai. Piemiņas ...

gallery icon
Politika
2024. gada 19. janvāris, 16:28

FOTO: Rīgā atklāta Kozakevičas piemiņas plāksne

Jauns.lv/LETA

Šodien Rīgā svinīgi atklāta piemiņas plāksne par godu politiķei un vienai no Latvijas Atmodas laikmeta personībām Itai Kozakevičai, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Piemiņas plāksne atklāta Augusta Deglava un Itas Kozakevičas ielas krustojumā.

Kozakevičas vārds tiks iemūžināts arī sabiedriskajā transportā. Pieņemts lēmums pārdēvēt trīs sabiedriskā transporta pieturas un turpmāk tās sauksies "Itas Kozakevičas iela".

"Latviešu vēlmē atjaunot savas valsts neatkarību Atmodas gados liela nozīme bija citu Latvijā dzīvojošo mazākumtautību atbalstam, un tieši šādā aspektā Itas Kozakevičas piemiņas iemūžināšana ir svarīga," plāksnes atklāšanā sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV).

Viņa kļuvusi par vienu no vadošajām balsīm, kas saliedējusi mazākumtautību kopienas kopīgajam mērķim - dzīvot brīvā, neatkarīgā un demokrātiskā Latvijā, teica Ķirsis.

Idejas autors un pasākuma iniciators ir deputāts Miroslavs Kodis.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā gadā Rīgas domes deputāti atbalstīja priekšlikumu pārdēvēt Nīcgales ielas atzaru, strupceļu no Nīcgales ielas līdz Augusta Deglava ielai, par Itas Kozakevičas ielu. Ielas posms atrodas netālu no Rīgas Itas Kozakevičas Poļu vidusskolas.

Atmodas sākumā Kozakeviča bija Latvijas poļu kultūras draugu biedrības valdē, pēc tam ievēlēta par jaundibinātās Latvijas Poļu savienības priekšsēdētāju. Viņa bija Augstākās padomes deputāte un balsoja par Latvijas neatkarību.