foto: Edijs Pālens/LETA
Ja esat zaudējis autovadītāja apliecību, tad iegūt jaunu priekšlaicīgi nesanāks - pat nemēģiniet!
Beidzoties aizlieguma termiņam, viss jāsāk pa jaunam - arī jākārto eksāmens.
Sabiedrība
2024. gada 15. janvāris, 18:34

Ja esat zaudējis autovadītāja apliecību, tad iegūt jaunu priekšlaicīgi nesanāks - pat nemēģiniet!

Jauns.lv

99% cilvēku Latvijā, kuriem atņemtas autovadītāja tiesības, mēģina iegūt jaunas. Bet vai tas ir tik vienkārši? Un vai tiesības var iegūt pirms termiņa? To noskaidroja "Latvijas Radio 4".

Autovadītāja tiesību atņemšana notiek dažādu iemeslu dēļ un uz dažādiem termiņiem - no 1 mēneša līdz 5 gadiem, atkarībā no likumpārkāpuma. Iegūt jaunas tiesības priekšlaicīgi nesanāks - pat nemēģiniet, ziņo "Doma laukums".

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis brīdina: "Ja cilvēkam ir atņemtas tiesības, teiksim, uz gadu, un šā gada laikā viņš šo aizliegumu ir pārkāpis, tad viņam draud jauns aizliegums - un atkal uz gadu. Bet, iespējams, sankcijas būs vēl stingrākas."

Beidzoties aizlieguma termiņam, viss jāsāk pa jaunam - tostarp būs jākārto eksāmens. Ja esat pārliecināts par saviem spēkiem, uz autoskolu tam nav obligāti jāiet.

Neatkarīgi no tā, kādai kategorijai bija tiesības cilvēkam pirms aizlieguma, pārnodot viņam vajag tikai B kategorijā - pārējās kategorijas viņam tiek atdotas automātiski.

Ja neesi drošs par saviem spēkiem, labāk iziet mācības autoskolā, bet to izdarīt ātrāk, pirms beidzas braukšanas aizlieguma termiņš, nesanāks, - šie dati glabājas CSDD.

Dažkārt autovadītāji piekopj dažāda veida viltības, piemēram, mēģina iegūt tiesības citā valstī, kur viņiem ir uzturēšanās atļauja, vai izmantot trešās valsts tiesības. Taču Šengenas teritorijā tas noteikti neizdosies: Eiropas valstīs ir kopīga datu bāze un informācijas apmaiņa.

Pēc likuma cilvēkam var būt tikai vienas tiesības. Ja cilvēks ir apmainījis tiesības, teiksim, Latvijas pret angļu, tad Latvijas pārstāj darboties.