foto: Lita Krone/LETA
Nosauktas 10 pasaulē vērtīgākās pases. Latvija iekļūst topā 
ES prasībām un starptautiskajiem standartiem atbilstošs pases paraugs.
Sabiedrība
2024. gada 10. janvāris, 15:26

Nosauktas 10 pasaulē vērtīgākās pases. Latvija iekļūst topā 

Jauns.lv

Jaunajā reitingā ir noskaidrotas pasaules spēcīgākās pases 2024. gadā, un pirmajā vietā ierindojušās tur vēl nebijušas sešas valstis, vēsta "Independent". 

Ikgadējā "Henley & Partners" pasu indeksā valstu ceļošanas dokumenti tiek vērtēti pēc tā, cik daudz galamērķu tie nodrošina bezvīzu vai ieceļošanas vīzu režīmā. 

Piecus gadus pēc kārtas pirmajā vietā ierindojusies Japāna, bet tagad tai pievienojušās Francija, Vācija, Itālija, Singapūra un Spānija. Visas sešas valstis piedāvā bezvīzu ceļojumus uz 194 no 227 galamērķiem visā pasaulē. 

Otrajā vietā ir Dienvidkoreja kopā ar Somiju un Zviedriju, kas bez vīzas ceļo uz 193 galamērķiem, bet trešajā vietā ir četras Eiropas valstis - Austrija, Dānija, Īrija, Austrija, Nīderlande un Īrija (192 galamērķi).

Pirmajā pieciniekā ierindojas Grieķija, Malta un Šveice, kuras visas piedāvā bezvīzu piekļuvi 190 valstīm. ASV saglabāja septīto vietu ar piekļuvi 188 galamērķiem bez iepriekšējas vīzas. Arī Latvija iekļuvusi topā, ierindojoties 9. vietā, līdzās Slovākijai un Slovēnijai, piedāvājot 186 galamērķus bez iepriekšējas vīzas. 

Kā visnevērtīgākās pases topā iekļautas: Afganistāna (pirmajā vietā), tai seko Sīrija, Irāka, Pakistāna, Jemena, Somālija, Lībija, Nepāla, Bangladeša, Šrilanka, Irāna u.c.