Kuldīgā skatam nozudusi Ventas rumba

Ledus sastrēgumu dēļ Kuldīgā cēlies ūdens līmenis, skatam noslēpjot Kuldīgas dārgumu - Ventas rumbu!

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 10. janvāris, 06:09

Pazudis Kuldīgas dārgums – Ventas rumba

Jauns.lv

Kuldīgā sals izspēlējis ziemīgu joku – skatam pazudis Kuldīgas novada īpašais dārgums Ventas rumba, vēsta Kuldīgas novada pašvaldība.

Pēdējās dienās Latvijā iestājies neliels atkusnis un lielākajā daļā upju izveidojušies ledus un vižņu sablīvējumi. Laikapstākļu dēļ vairākās upēs palielinājies ūdens līmenis, bet Kuldīgā šī iemesla dēļ skatam šobrīd noslēpts ir Kuldīgas simbols – Ventas rumba.

“Laikapstākļi ļāvušu kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem vērot pavisam unikālu skatu,” sociālajā vietnē “Facebook" vēsta Kuldīgas novada pašvaldība.

Parasti platākā ūdenskrituma Eiropā augstums svārstās no 1,60 līdz 2,2 metriem un redzēt Ventu, kad rumba ir pilnīgi noslēpta skatam neizdodas bieži.

Kāda kuldīdzniece norāda, ka “1980. gadā šeit ticis spridzināts ledus, jo tas sniedzies līdz pašai tilta augšpusei”, bet kāds cits iedzīvotājs neparasto skatu nodēvējis par “velna nedarbiem”.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vēsta, ka šonedēļ Latvijā kļūs siltāks - uz dažām dienām iestāsies neliels atkusnis un upēs apstāsies ledus veidošanās.

Rietumdaļas upēs gaidāms neliels ūdenslīmeņa kāpums vai svārstības, bet tuvākajās dienās ūdenslīmenis upēs pazemināsies vai svārstīsies. Siltā laika ietekmē gar krastiem var veidoties piekrastes vaļumjoslas.