foto: ekrānuzņēmums no video
PTAC soda bijušo prokremlisko deputātu Vasiļjevu, kurš savulaik aicināja "kastrēt maidaniešus"
VDD 2020. gadā lūdza prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Stopiņu novada domes deputātu Juriju Vasiļjevu par PSRS īstenoto Latvijas iedzīvotāju deportāciju rupju noniecināšanu. Tā gada septembrī Vasiļjevam tiesa piemēroja sodu - piespiedu darbu - 240 stundas.
Sabiedrība
2024. gada 3. janvāris, 13:19

PTAC soda bijušo prokremlisko deputātu Vasiļjevu, kurš savulaik aicināja "kastrēt maidaniešus"

Jauns.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atgriezis atmiņā kāda senāk dzirdēta, prokremliska aktīvista, bijušā Stopiņu novada deputāta Jurija Vasiļejva vārdu. Viņš savulaik nonāca Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā, jo publiski slavināja Staļina režīma deportācijas. Nu Vasiļjevs sodīts par neatļautu tūrisma pakalpojumu tirgošanu.

PTAC ziņo, ka 2023. gada 18. decembrī pieņemts lēmums patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā, ar kuru Jurijam Vasiļjevam uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt negodīgu komercpraksi, piedāvājot pārdošanai un pārdodot ceļojumus bez spēkā esošas speciālās atļaujas.

Vasiļjevs par pārkāpumiem vēl sodīts ar naudassodu 8000 eiro apmērā. Viņš piedāvājis pakalpojumus "Facebook" publiskā grupā, savā profilā kā arī "YouTube" kontā.

"PTAC vairākkārt informēja pakalpojuma sniedzēju, ka bez licences nedrīkst ceļotājiem piedāvāt un pārdot ceļojumus, un aicināja nodrošināt savas komercprakses atbilstību normatīvo aktu prasībām. Tomēr, neskatoties uz PTAC brīdinājumiem un aicinājumiem, Pakalpojuma sniedzējs aktīvi un sistemātiski turpināja savu darbību," teikts centra paziņojumā.

Iepriekš Jurijs Vasiļjevs sabiedrības uzmanību izpelnījās ar saviem izteikumiem 2019. gadā, turpat "Facebook".

Tolaik vēl politikā aktīvais Vasiļjevs, kurš vienlaikus ir arī cīņas sporta meistars staļinistisko deportāciju upuru piemiņas dienā – 25. martā "Facebook" publicēja ierakstu, kurā attaisnoja genocīdu pret Latvijas tautu un PSRS politiku, fantazēdams, ka Staļina režīms deportētos bez maksas izveda uz Sibīriju iegūt labu izglītību.

Stopiņu novada deputāta krēslā no "Saskaņas centra" reiz nonākušais politiķis rakstīja: "57 549 cilvēkus [deportēto kopskaits no Latvijas uz PSRS "attālajiem rajoniem" 1941. gada 14. jūnijā un 1949. gada 25. martā], aizveda iegūt izglītību! Pie tam bez maksas! Pēc tam tie, kuri atgriezās pašreizējā Latvijā, saņem lielākus pabalstus, nekā daži pensiju! Bet atgriezties negribēja visi, tāpēc, ka Sibīrijā viņiem likās labāk!"

Šī nav pirmā reize, kad Vasiļjevs izceļas ar ekstrēmiskiem izlēcieniem.

Pirms pieciem gadiem viņš pieprasīja kastrēt maidaniešus – Ukrainas brīvības aizstāvjus: „Paskat, kādi izdzimteņi nonākuši pie varas Ukrainā. Visus maidaniešus vajadzētu kastrēt, lai nesekotu turpinājums nākotnē. Piespiedu kastrāciju vajadzēja veikt jau Staļinam 50. gados, un tad nenotiktu tas, kas notiek šodien”. Toreiz Stopiņu novada domes deputāts taisnojās, ka viņa komentāra vārdi esot izrauti no konteksta – tas bijis vienkāršs emocionāls izvirdums pēc kāda video rullīša noskatīšanās, kurā bijis redzams, kā vairāki Maidana dalībnieki ņirgājoties par Ukrainas ceļu policistiem: „Šie mani vārdi bija adresēti tikai konkrētajā rullītī redzamajiem cilvēkiem, nevis Ukrainas tautai kopumā”.

VDD 2020. gadā lūdza prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Stopiņu novada domes deputātu Juriju Vasiļjevu par PSRS īstenoto Latvijas iedzīvotāju deportāciju rupju noniecināšanu.

Tā gada septembrī Vasiļjevam tiesa piemēroja sodu - piespiedu darbu - 240 stundas.