foto: LETA
Šajā medību sezonā sākti 210 administratīvo pārkāpumu procesi
Mednieks ar medību bisi. Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2023. gada 29. decembris, 12:17

Šajā medību sezonā sākti 210 administratīvo pārkāpumu procesi

Jauns.lv/LETA

Šajā medību sezonā, kas sākās 1. aprīlī, sākti 210 administratīvo pārkāpumu procesi par medības reglamentējošo normatīvu pārkāpumiem, informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Dienestā norāda, ka VMD amatpersonas šajā medību sezonā veikušas 852 medību kontroles, pārbaudot 381 medību un 2723 medniekus.

Šajā medību sezonā 159 lietās ir pieņemti lēmumi par administratīvā soda uzlikšanu kopumā 6560 eiro apmērā, kā arī  piecās lietās medniekiem papildus piemēroti medīšanas tiesību ierobežojumi.

Visvairāk administratīvo pārkāpumu lietu - 55 - ierosinātas par medību drošības un medību šaujamieroču izmantošanas noteikumu pārkāpumiem. Vienlaikus 39 gadījumos konstatēti pārkāpumi, veicot medību vadītāja pienākumus, savukārt 35 gadījumos konstatētas nelikumīgas medības.

VMD atzīmē, ka šajā medību sezonā līdz šim individuālajās medībās fiksēti 29 medību drošības pārkāpumi. No tiem 13 pārkāpumi saistīti ar medībām diennakts tumšajā laikā, neatrodoties uz paaugstinājuma vismaz 2,5 metru augstumā no zemes. Tāpat šosezon fiksēti seši pielādētu medību ieroču pārvadāšanas gadījumi.

Medībās ar dzinējiem konstatēti 26 medību drošības pārkāpumi. No tiem deviņi gadījumi ir medību šaujamieroča neizlādēšana pirms mednieka stāvvietas atstāšanas un pielādēta medību šaujamieroča pārnēsāšana.

Šosezon arī konstatēts viens pārkāpums, kas saistīts ar spilgtas krāsas apģērba vai viegli pamanāmu spilgtas krāsas apģērba elementu, kas no jebkura skatu punkta izceļas uz apkārtnes fona, neesamību.

Līdztekus šajā medību sezonā līdz šim VMD konstatējis piecus gadījumus, kad medību dalībnieki medību laikā nav ievērojuši medību vadītāja norādījumus. Tāpat šajā medību sezonā fiksēti trīs gadījumi, kad mednieks pirms šāviena izdarīšanas nav pārliecinājies, vai šaušanas virzienā neatrodas cilvēki, transportlīdzekļi vai ēkas.

Medību noteikumi nosaka, ka medību vadītāja pienākums ir nodrošināt medību organizāciju un norisi. 2023./2024.gada medību sezonā medību vadītājiem sastādīti 39 pārkāpumu protokoli, kas galvenokārt bija saistīti ar pārkāpumiem medību dokumentācijas aizpildē (23 gadījumi) un medību iecirkņa robežu nezināšanā (deviņi gadījumi).

Šajā medību sezonā konstatēti arī četri gadījumi par izlietoto marķieru neiesniegšanu, ko VMD skaidro ar mobilās lietotnes "Mednis" ieviešanu informācijas par nomedītajiem dzīvniekiem apritē.

Tāpat līdz šim 2023./2024.gada medību sezonā VMD sācis 35 administratīvo pārkāpumu procesus par nelikumīgām medībām, tostarp 32 gadījumos tās veikuši mednieki, kuriem izsniegtas mednieku apliecības.

Biežāk tiek konstatētas nelikumības, kas saistītas ar medībām bez medību atļaujas vai medību dokumentiem (deviņi gadījumi), seko medības aizliegtās vietās (seši gadījumi) un medības, izmantojot motorizētus braucošus sauszemes transportlīdzekļus (pieci gadījumi).

Šajā medību sezonā mednieku sezonas kartes iegādājušies 19 605 mednieki.

VMD arī norāda, ka pagājušā gada medību sezonā tika konstatēti 76 medību drošības pārkāpumi, bet 2021./2022.gada medību sezonā tika fiksēti 26 drošības pārkāpumi.

Cita starpā iepriekšējā medību sezonā desmit gadījumos tika pārkāpti medību šaujamieroču pārvadāšanas noteikumi medību laikā, tostarp pārvadāti pielādēti medību ieroči, dzinējmedībās fiksēti 12 pārkāpumi, 11 gadījumos medību dalībniekiem nebija spilgtas krāsas apģērba vai viegli pamanāmu spilgtas krāsas apģērba elementu, kas no jebkura skatu punkta izceļas uz apkārtnes fona.

Līdztekus iepriekšējā medību sezonā no 185 medību vadītāju pārkāpumiem 132 bija saistīti ar informācijas par izlietotajiem marķieriem neiesniegšanu.

Iepriekšējā sezonā ierosinātas 70 administratīvo pārkāpumu lietas par nelikumīgām medībām, no kurām 29 gadījumi bija saistīti ar medībām bez medību atļaujas vai medību dokumentiem, deviņos gadījumos medīja, neaizpildot medību atļauju, un astoņas lietas tika sāktas par medījamo dzīvnieku medībām aizliegtā termiņā.

Motorizēta braucoša sauszemes transportlīdzekļa izmantošana medībās iepriekšējā sezonā tika fiksēta septiņos gadījumos.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas atrodas zemkopības ministra padotībā. Dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.