foto: REUTERS/SCANPIX
Iespējams, varētu ierobežot skolēnu ceļojumus uz Turciju, Ēģipti, Maļorku un citām vietām
Tūristi Ēģiptē.
Sabiedrība
2023. gada 19. decembris, 06:25

Iespējams, varētu ierobežot skolēnu ceļojumus uz Turciju, Ēģipti, Maļorku un citām vietām

Jauns.lv

Lietuvas skolotāji un vecāki ir apzinājušies, ka skolēnu ceļošana uz ārzemēm mācību laikā ir jāierobežo un kavētās stundas jāuztver nopietni. Lietuvieši sapratuši: nav normāli, ka skolēns skaitās slims, bet patiesībā tajā laikā kopā ar vecākiem atpūšas, piemēram, Maļorkā. Iespējams, arī Latvijā varētu diskutēt par to, ka skolēnu kavējumus, kas saistīti ar ģimeņu atvaļinājumiem mācību laikā, varētu ierobežot valstiskā līmenī.

Runājot par skolēnu kavējumiem, kas saistīti ar ģimeņu atvaļinājumiem un došanos uz ārzemēm mācību gada laikā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga sarunā ar portālu Jauns.lv atzina: “Tā ir problēma.” 

Citās valstīs par to nosaka sodus 

Viņa norādīja, ka citās valstīs pastāv sistēma, ka vecākiem tiek noteikti sodi, ja bērni kavē skolu mācību gada laikā, dodoties ģimeņu atvaļinājumos uz ārzemēm. 

Ģimenes lēmums, dodoties atvaļinājumā mācību gada laikā, liecina par tās attieksmi pret izglītību – vai tā ir prioritāte. 

Skolotāji arī saprot vecāku vēlmi ceļot lētāk 

Viņa pastāstīja, ka skolās bieži vien ir situācijas, kad bērni nāk ar lūgumu atļaut viņiem doties atvaļinājumos, prasa skolotāju piekrišanu tam un raksta iesniegumus par to. 

No vienas puses, skolotājiem tas rada papildu darbu un arī neērtības, bet, no otras puses, pedagogi labi saprot, ka skolēnu brīvlaikos aviokompānijas un tūrisma pakalpojumu sniedzēji nosaka ļoti augstas cenas. 

Ir jāņem vērā arī sociālekonomiskais aspekts un tas, ka daudz vecāku tver iespējas iegādāties ceļojumus par zemāku cenu mācību gada laikā. 

Daudz labāk ir pateikt patiesību 

Vanaga uzsvēra: ja vecāki nolemj doties atvaļinājumā mācību gada laikā un ņem līdzi arī skolēnu, tad labāk būtu skolā par to runāt godīgi, nevis sameloties, ka bērns tajā laikā slimojis. 

Gadās situācijas, ka ģimene melo par bērna slimību, bet skolēns pēc tam ierodas izglītības iestādē labi atpūties un smuki nosauļojies. Mēdz būt tā, ka viņš palielās draugiem ar ceļojuma iespaidiem un netīšām izstāsta par tiem klasesbiedriem. 

Aicina padomāt, kādu piemēru rādām bērniem 

Šāda mānīšanās dažkārt raksturo pieaugušo sadarbību un liek aizdomāties par to, kādu piemēru pieaugušie rāda bērniem.

Ja vecāki saka skolēnam: “Pamānīsimies,” tas bērni var iemācīties, ka skolotājiem drīkst melot…

Var secināt, ka pieaugušo sadarbības kultūra šajā jautājumā dažkārt nav labākā. Negatīvi, ja vecāki bērniem rāda piemēru, ka jāmelo skolotājiem un skolas pārstāvjiem. 

Prieks, ja skolotājam un skolēnam izdodas vienoties 

Arodbiedrības vadītāja aicināja tādās situācijās labāk doties pie skolotājiem un pastāstīt patiesību par gaidāmo ģimenes atvaļinājumu. 

Ir gadījumi, kad skolotājs un skolēns vienojas par darbiem, uzdevumiem un tematiem, ko bērns apgūs atvaļinājuma laikā. 

Pēterītis var nonākt neveiklā situācijā 

Ir prieks par šādām situācijām, Vanaga teica un norādīja, ka melošana var bērnu nostādīt neveiklā un nepatīkamā situācijā skolā. 

Piemēram, Pēterīša vecāki paziņo skolas pārstāvjiem, ka viņš ir slims, taču pats puika jau ir paguvis “WhatsApp” aplikācijā padalīties ar foto un video materiāliem, kā viņš kopā ar ģimeni atpūšas ārzemēs. 

Daudz vērtīgāka ir atklāta saruna 

Pēc tam bērns var saņemt dažādus nepatīkamus vērtējumus saistībā ar šo rīcību, piemēram, apzīmējumu “melis” u.tml. 

Tas ir lieki un šādas situācijas būtu jāizskauž, Vanaga sacīja. Daudz vērtīgāka ir atklāta saruna starp skolēnu, vecākiem un skolas pārstāvjiem. 

Tā ir problēma ne tikai Latvijā 

Viņa sacīja, ka ar šādiem skolēnu kavējumiem izglītības iestādes cīnās ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. 

Atsevišķās ārvalstīs vecākiem nosaka sodu, ja bērni kavē skolu mācību gada laikā tāpēc, ka ģimene vēlas doties kopīgā atvaļinājumā uz ārzemēm. 

Protams, ģimenei nav patīkami saņemt administratīvo sodu, bet tas var likt aizdomāties par savstarpējo cieņu starp vecākiem un skolotājiem. 

Varam ņemt piemēru no lietuviešiem 

Runājot par Lietuvas vēlmi ierobežot šādus skolēnu kavējumus, Vanaga atzina, ka lietuviešiem daudz kas izglītības sistēmā ir labāk sakārtots nekā Latvijā. Tostarp viņi daudz aktīvāk rīkojas pedagogu slodzes un vardarbības mazināšanas jautājumos. 

Kamēr mēs par to daudz runājam un diskutējam, lietuvieši jau rīkojas praktiski. 

Arī skolotāja un viņas bērni gribētu ceļot lētāk 

Vienlaikus jārēķinās, ka, ieviešot ierobežojumus un soda naudas, daļa vecāku varētu būt neapmierināti. Savā ziņā viņus var saprast, jo skolēnu brīvlaiku nedēļās ceļojumi tik tiešām ir daudz dārgāki nekā mācību gada laikā. 

Visi grib ceļot lētāk, taču tāpat varam iedomāties situāciju, ka arī skolotāja ar saviem bērniem vēlētos iegādāties lētāku ceļojumu mācību gada laikā, nevis pirkt dārgu braucienu skolēnu brīvlaiku nedēļās. 

Iespējams, tas jārisina valstiskā līmenī 

Vanaga pieļāva, ka šo problēmu ar skolēnu kavējumiem mācību gada laikā varētu risināt arī valstiskā līmenī. 

No vienas puses, sodi un represijas nav labs risinājums šajā situācijā, bet, no otras puses, ja citādi nevar tikt galā un ļoti daudz skolēnu kavē skolu ģimenes atvaļinājumu dēļ, tad, iespējams, atbildības pakāpei ir jābūt izjūtamākai. 

Pozitīvi, ka lietuvieši cenšas šajā jautājumā noteikt konkrētākas un stingrākas robežas. Iespējams, mēs Latvijā varētu sekot viņiem un mācīties no viņu pieredzes arī šajā ziņā, LIZDA vadītāja pieļāva. 

Rezumējumā Vanaga norādīja, ka LIZDA aicina vecākus respektēt mācību gada iedalījumu un mācīt bērniem cienīt pedagoga darbu.

Lietuvieši pievērsušies šim jautājumam 

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka lietuvieši sapratuši: skolēnu ceļošana uz ārzemēm mācību laikā ir jāierobežo un katra kavētā mācību stunda ir jāuztver nopietni. Kaimiņvalsts izglītības darbinieki un skolēnu vecāki ir apzinājušies: nav normāli, ka skolēns skaitās slims, bet patiesībā tajā laikā kopā ar vecākiem atpūšas, piemēram, Maļorkā.

Kopš šī mācību gada sākuma Lietuvā ir jaunumi izglītības sistēmā - stājusies spēkā stingrāka kavēto mācību stundu attaisnošanas kārtība, un tā ir palielinājusi vecāku atbildības līmeni, atsaucoties uz skolu pārstāvjiem, vēstī Lietuvas sabiedrisko mediju portāls LRT.lt.