foto: Ekrānuzņēmums
Balvu novadā ievēlēta pirmā iedzīvotāju padome
Iedzīvotāju padomes ir viens no veidiem, kā aktīvāk iesaistīt vietējos iedzīvotājus pašvaldības darbā.
Novadu ziņas
2023. gada 16. decembris, 10:47

Balvu novadā ievēlēta pirmā iedzīvotāju padome

Jauns.lv/LETA

Šonedēļ Briežuciema pagasta iedzīvotāji vienbalsīgi ievēlēja septiņus iedzīvotāju padomes locekļus, paziņoja Balvu novada pašvaldībā.

Izsludinātajā Iedzīvotāju padomju kandidātu pieteikšanas termiņā no Briežuciema pagasta tika pieteikti pieci kandidāti, bet kopsapulcē iedzīvotāji izmantoja iespēju izvirzīt arī savu, vai kāda cita piemērota iedzīvotāja kandidatūru. Iedzīvotāji kā padomes locekļus izvirzīja vēl divus kandidātus.

Pašlaik aktīvi notiek darbs pie Baltinavas, Briežuciema, Krišjāņu, Susāju, Vecumu pagastu un Viļakas pilsētas pārvaldes Iedzīvotāju padomju izveides. Tiek sasauktas kopsapulces, kuru laikā tiek ievēlētas pagastu un pilsētas Iedzīvotāju padomes.

Pašvaldība informē, ka 2024.gada janvārī šādas kopsapulces tiks sasauktas arī Lazdukalna un Rugāju pagastos.

Pirmajā iedzīvotāju kopsapulcē Susāju pagastā neieradās pietiekami liels iedzīvotāju skaits, lai varētu vēlēt Iedzīvotāju padomi. Pašvaldība aicina būt aktīviem pagastu un Viļakas pilsētas iedzīvotājiem, jo vēlēšanas var notikt, ja tajās piedalās 5% no pagastā vai pilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem. Šajās kopsapulcēs iedzīvotāji var izvirzīt arī savus kandidātus.

Balvu pašvaldība atgādina, ka Iedzīvotāju padome ir brīvprātīga iedzīvotāju konsultatīva institūcija, lai nodrošinātu vietējo kopienu iedzīvotāju interešu pārstāvību un pašvaldības teritorijas attīstību, veicinot iedzīvotāju savstarpējo sadarbību un saskaņotu rīcību kopējam labumam.

Iedzīvotāju padomes ir viens no veidiem, kā aktīvāk iesaistīt vietējos iedzīvotājus pašvaldības darbā, piedalīties lēmumu pieņemšanā un teritorijas attīstības plānošanā. Iedzīvotāju padomes dod iespēju novada teritoriju iedzīvotājiem konsultēt pašvaldību par attiecīgās teritorijas vajadzībām un interesēm.

Savukārt pašvaldībai iedzīvotāju padomes ir instruments ciešāka un regulāra dialoga veidošanai ar iedzīvotājiem, vietējo iedzīvotāju vajadzību apzināšanai, un kopīgi meklējot labākos risinājumus, lai uz šīs informācijas pamata plānotu pašvaldības attīstību, budžetu.